Ismét próbálkozik a Nemzeti Minimum csoport

Törvényben kell garantálni a rászoruló gyerekek étkeztetésének forrásait – közölték a civil csoport alapítói.

MTI
2015. 11. 16. 16:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A civil csoport alapítói és támogatói az MTI-hez hétfőn eljuttatott nyílt levelükben emlékeztettek arra, hogy céljuk a gyermekéhezés felszámolása és az ehhez szükséges konszenzus megteremtése, ami álláspontjuk szerint hozzájárulhat „a régóta hiányolt társadalmi megbékéléshez” is. Ezért arra kérik a kormányt és a parlamenti képviselőket, hogy „rövid távú pártérdekeiken felülemelkedve” törvényi szinten teremtsék meg a magyarországi rászoruló gyerekek feltétel nélküli, mindennapi, minőségi étkeztetésének átlátható kereteit és költségvetési forrásait. Azt javasolják, hogy ez az összeg a mindenkori éves költségvetés átlátható háttérszámításokkal alátámasztott, kötelező tétele legyen.

Felhívták a figyelmet arra: a Nemzeti minimum program egyik eleme a parlamentnek benyújtott többpárti határozati javaslat. Hozzátették: bár az Országgyűlés népjóléti bizottsága „elkeserítően méltatlan körülmények között” vitára is alkalmatlannak minősítette a javaslatot, hétfőn a parlament plenáris ülésen mégis megvitatja, majd a tervek szerint kedden szavaz róla.

Azt írták: ha a határozat megkapja mindazoknak a pártoknak a támogatását, amelyek képviselői a javaslatot benyújtották, akkor minden korábbinál nagyobb esély lesz arra, hogy a gyermekéhezés ügye kiszabaduljon a pártcsatározások csapdájából, és közös erőfeszítéssel rövid időn belül olyan törvények szülessenek, amelyeket nem kell félteni „a politikai inga kilengéseitől”.

A gyermekéhezés felszámolását célzó Nemzeti minimum programról szóló határozati javaslat tárgysorozatba vételét november 2-án utasította el a népjóléti bizottság. A javaslatot a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az LMP, valamint a PM, a DK, az Együtt és az MLP egy-egy politikusa nyújtotta be. Ellenzéki pártok kifogásolták, hogy a Fidesz–KDNP nem támogatta a határozati javaslat tárgysorozatba vételét, noha a kezdeményezést korábban a fideszes Csöbör Katalin is aláírta. Csöbör Katalin november 4-én sajtótájékoztatón azt mondta: az ellenzéki pártok egyre inkább kisajátították, és jól láthatóan saját politikai céljaik elérésére használják a programot, így már nem tud vele egyetérteni.

A Fidesz frakciójának közleménye szerint a hatályos és a kormány által az Országgyűlés elé benyújtott törvények garantálják a gyermekek étkeztetését. A nagyobbik kormánypárt országgyűlési csoportja szerint az amíg ellenzék el van foglalva a pártcsatározással, addig a kormány cselekszik. Írják: soha annyi magyar gyerek nem kapott ingyen enni, mint most: míg korábban 92 ezer, idén szeptembertől már 318 ezer kisgyermek étkezését biztosítja a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.