Jobbik: Orbán ránk tolná a felelősséget

A miniszterelnök vereséget szenvedett földügyben, és ezért őket teszi felelőssé.

MTI
2015. 11. 13. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik parlamenti frakciója pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Fidesz-frakció ugyancsak pénteken, közleményben azt írta: az MSZP és a Jobbik „összezárt a külföldi spekulánsok érdekében”, „együtt támadták meg a magyar gazdákat” az Európai Uniónál és az Alkotmánybíróságon.

Az ellenzéki párt közleményében az áll: elképesztő, hogy a Fidesz, amely „saját Döbrögijeinek új nagybirtokrendszert épített ki”, a Jobbikot teszi felelőssé saját elhibázott földpolitikájáért.

Holott már a Fidesz is elismeri – tették hozzá –, hogy külföldiek valóban vásárolhatnak földet, vagyis az Európai Unióval szembeni „szóbeli harcosságuk tettekben megalkuvássá fajult”.

Felidézték, hogy Orbán Viktor 2010 márciusában Hajdúböszörményben a Magosz nagygyűlésén még megnyugtatta a küldötteket azzal kapcsolatban, hogy a magyar föld jövője nem függ brüsszeli döntéstől. Hozzátette: ha a Fidesz alakít kormányt, külföldiek soha nem fognak termőföldet vásárolni, akárhogy döntsenek is Brüsszelben.

A Jobbik közleményében azt írta: az alaptörvény 2011-es vitájában a fideszesek és személyesen Orbán Viktor is leszavazta a Jobbiknak azt az indítványát, amely kizárólagos magyar tulajdonban tartotta volna a magyar termőföldet.

Szerintük Orbán Viktor szabadságharca öt és fél év után „látványos vereséget szenvedett, bebizonyosodott, az Orbán-kormány földpolitikája teljes egészében Brüsszel döntésétől függ”.

A Fidesz ezt a kudarcot képtelen elviselni, sőt azt „elvtelen módon a Jobbik nyakába kívánja varrni” – tették hozzá. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az Európai Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a nem magyar állampolgárságú, helyben lakó földművesek is részt vehessenek a hétfőn induló földárveréseken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.