Kaposváré a legmodernebb buszflotta

Elsőként a somogyi megyeszékhelyen valósult meg a teljes flotta európai normák szerinti megújítása.

MTI
2015. 11. 10. 17:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szita Károly (Fidesz–KDNP) polgármester kedden a város főterén tartott átadási ünnepségen kiemelte: a világ legfejlettebb buszait hozták el Kaposvárra. „Ez a nap egy várostörténeti nap, ezek a buszok szimbólumai annak, hogy Kaposvár egy büszke, izgalmas korszakba érkezett” – fogalmazott a polgármester.

Felidézte az elmúlt években a városban megvalósult fejlesztéseket – kiemelve a fürdő-, a kórház-, a sport-, valamint a kulturális beruházásokat –, amelyekre szerinte „a kaposváriak méltán lehetnek büszkék”.

„A célunk továbbra is az, hogy megadjunk mindent a kaposváriaknak, amit a nálunk nyugatabbra fekvő városokban már megszokhattak az ott élők” – mondta Szita Károly.

Szólt arról is, hogy minden autóbuszt elneveznek egy kaposvári hírességről. Közölte, elsőként öt buszra került fel egy-egy, a város hírnevét öregbítő híresség arcmása. Köztük van Rippl-Rónai József világhírű festőművész, Guba Sándor, a városi mezőgazdasági főiskola megalapítója, Vétek György, aki 23 évig volt Kaposvár polgármestere, és a város iránti tiszteletből felvette a Kaposváry nevet, Kaposi Mór, a kórház megalapítója, egykori igazgatója és névadója, valamint az 1936-os berlini olimpián 100 méteres gyorsúszásban olimpiai bajnoki címet szerző Csík Ferenc.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára azt mondta, valószínű, hogy Európában is kevés olyan város van, ahol a teljes flottát lecserélték, és minden egyes autóbusz új. Jelezte, ezek a buszok nem csak környezetkímélők, de a cukorgyárral kötött megállapodás, amely szerint biogázzal fogják üzemeltetni a járműveket, még olcsóbbá teszi azok fenntartását.

A magyar kormány törekszik arra, hogy segítse a közösségi közlekedés fejlesztését – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy komfortosabb, kényelmesebb körülmények fogadják a közlekedőket.

Tasó László kitért arra is, hogy a Modern városok program keretében október 9-én aláírt megállapodás „egy olyan korszakalkotó lépés volt, amelyre a kaposváriak sokáig fognak emlékezni”, olyan beruházások készülnek el, amelyekre régóta várnak.

Az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Tömegközlekedési Zrt. teljes járműparkjának cseréjéhez – 40 gázüzemű, alacsonypadlós, audiovizuális tájékoztató rendszerrel felszerelt autóbusz vásárlásához – a város négymilliárd forint uniós pályázati forrást nyert el, amelyhez százmillió forint önerő társul.

A teljes buszcsereprogramról kiadott információs kiadvány szerint az új autóbuszok a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is megfelelnek. A Kaposváron forgalomba álló MAN Lyon\'s City CNG típus elnyerte a 2015-ös év busza címet.

A sűrített földgázzal működtetett új gépjárművek károsanyag-kibocsátása lényegesen alacsonyabb a mostani dízelmotorokénál, ezáltal az új buszok használata jelentősen hozzájárul a levegő tisztaságának megőrzéséhez. Emellett sokkal gazdaságosabban is üzemeltethetők: az éves üzemanyagköltség az eddiginek csaknem a felére, körülbelül 120 millió forint csökken.

A somogyi megyeszékhelyen munkanapokon 27 vonalon 842 járaton átlagosan 35 ezren veszik igénybe a tömegközlekedést. A 25 új szólóbusz 85, a 15 csuklós busz pedig akár 157 utast is szállíthat.

A lecserélt buszok átlagéletkora 16,4 év, a futott kilométer átlaga 776 ezer kilométer, de van olyan autóbusz is, amelyik 1,2 millió kilométert tett meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.