Minden magyar párt Párizs mellett áll

Mindenki kifejezte együttérzését és biztosította támogatásáról a franciákat.

MTI
2015. 11. 14. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. „Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk. Hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak.”

Tudtára adjuk az egész világnak, hogy elítéljük az erőszak minden formáját és kiállunk közös európai értékeink mellett – közölte az igazságügyi miniszter, aki azt írta, hogy Magyarország kormánya tagjaként, hazánk korábbi párizsi nagyköveteként, családapaként mélyen megrendült a párizsi események miatt. Magyarország együtt érez a megtámadott francia nemzettel, szögezte le, mondván: néma főhajtással és gyertyagyújtással emlékeznek az ártatlan áldozatokra 17 órakor a budapesti Francia Intézetnél.

Szijjártó Péter részvéttáviratban biztosította Laurent Fabius francia külügyminisztert együttérzéséről a párizsi merényletekkel kapcsolatban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium „Mélyen megrázott a brutális terrortámadás Párizsban. Magyarország teljes mértékben együtt érez a francia néppel. Részvétünk az áldozatoknak és azok hozzátartozóinak.” – írta.

„Az értelmetlen erőszak elleni harcban a baráti Franciaország mindig számíthat Magyarország szolidaritására és támogatására” – üzente Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Európa kiáll az értékei és a szabadság mellett – így reagált Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős magyar tagja.

A Fidesz mint magyar kormánypárt a magyar emberekkel együtt osztozik az áldozatok hozzátartozóinak és az egész francia nemzetnek a fájdalmában. A Fidesz szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: Párizs gyásza és félelme ma minden európaié. A terror és a tömeges gyilkosságok nem maradhatnak következmények nélkül – tették hozzá.

A KDNP őszinte együttérzését fejezi ki a párizsi merényletben elhunytak hozzátartozóinak – olvasható a kisebbik kormánypártnak az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, emellett, mint írták, csatlakoznak a Tranzit közösség felhívásához, és szombat este 6 órakor gyertyagyújtással emlékezik meg az áldozatokról a budapesti Szent István-bazilikánál.

A Jobbik szerint bekövetkezett az, amitől hónapok óta tartottak, és együttérzésükről biztosították a francia népet. Vona Gábor, a párt elnöke szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár még keveset tudni a merényletek konkrét hátteréről, a döbbenet és a gyász érzése után Európának több dolgot újra kell gondolnia.

A Demokratikus Koalíció szerint gyalázatos és gyilkos támadás érte Európát, Párizs lakosságát, mindannyiunkat – mondta a DK elnöke szombati, budapesti, a párizsi terrortámadások miatt meghirdetett sajtótájékoztatóján. Gyurcsány Ferenc a párt elnökségének rendkívüli ülése után úgy fogalmazott: a legszörnyűbb, megmagyarázhatatlan terrorcselekmény történt, de a támadásokra, a gyűlöletre nem a gyűlölet a válasz. Gyurcsány Ferenc egyúttal azt javasolta, hogy a kormány hirdessen nemzeti gyászt, és bejelentette, hogy a párt a következő napokban valamennyi nyilvános szereplését lemondja. Sőt, a DK azt is javasolja, hogy a következő napokra függesszék fel a belpolitikai csatározásokat.

Gyurcsány Ferenc azt kérte, hogy a részvétnyilvánítók délután öt órától a budapesti francia nagykövetség előtt gyújtsanak gyertyát az áldozatok előtti tisztelgés jeleként, és hajtsanak fejet az ártatlanul meggyilkoltak emléke előtt.

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint nincsenek szavak a párizsi támadásra, és részvétüket fejezték ki az áldozatok hozzátartozóinak. Szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében a PM azt írta: bármennyire is borzasztó, ami Párizsban történt, „nem adhatjuk át magunkat a gyűlöletnek és a félelemnek”.

A Magyar Liberális Párt szerint pedig a párizsi merénylők mindenkit megtámadtak, aki hisz a szabadságban, a demokráciában és a humanizmus értékeiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.