Románia felől is próbálkoznak a migránsok

Egyre több migráns próbál bejutni Magyarországra a délkeleti határnál, Battonya térségében.

Horváth Csaba László
2015. 11. 30. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat migránst fognak el hetente a hatóságok a román–magyar határtól mindössze nyolc kilométerre fekvő Battonyán és környékén – tudtuk meg. Helyi forrásaink beszámolója szerint előfordul, hogy egy héten 20-30 migráns is érkezik Románia felől. Ugyanakkor a bevándorlók beáramlása csak a közelmúltban erősödött fel a térségben. A környéket jól ismerők szerint a határsértők többsége Temesvár érintésével Pécska településen át érkezik Battonyára a zöld határon keresztül, ám nagy részüket elfogják. Meg nem erősített információk szerint akadtak olyanok is, akik hamis útlevéllel próbáltak belépni az országba.

Úgy tudjuk, a hatóságok fokozott ellenőrzéseket végeznek a határ körülbelül 40 kilométeres szakaszán, és a román határőrség is komoly erőfeszítéseket tesz a bevándorlók igazoltatása érdekében. Ugyanakkor a hatóságoknak nincs könnyű dolga, ugyanis a terepviszonyok és az erdőségek megfelelő rejtőzködési lehetőségét nyújtanak a migránsoknak. A helyiek szerint az ellenőrzés főként éjszaka jelentős, volt, aki 4-5 katonai járművet is látott járőrözni a környéken. A fokozott készültséget mutatja, hogy Battonyán gyakran megállítják az autókat, és a csomagtartókba is benéznek.

A külgazdasági és külügyminiszter szeptember közepén jelentette be, hogy a magyar–szerb kerítést követően a magyar–román határon, a magyar–szerb–román hármas határtól „ésszerű távolságig” húzódó kerítés megépítésének előkészítéséről döntött a kormány.

Szijjártó Péter közölte, hogy az intézkedésre azért van szükség, mert a magyar–szerb határon épített kerítés hatására az embercsempészek megváltoztathatják útvonalukat, így a bevándorlási nyomás egy része áttevődhet Románia irányába. Ezután viszont lelassultak a folyamatok, az eddigi sajtóhírek szerint a műszaki zár építésének bejelentése után mindössze annyi történt, hogy cölöpök segítségével kijelölték a kerítés nyomvonalát. A külügyminiszter sajtótájékoztatóját követő egy hónapban még egyetlen méter kerítés sem került a román–magyar határra. Minderről a magyar, a szerb és a román határ metszéspontjában található település, Kübekháza polgármestere nyilatkozott a Maszol.ro portálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.