Újabb gimnáziumot szüntetne meg az NGM?

Még folynak az egyeztetések a váci Boronkay György középiskola sorsáról.

MNO
2015. 11. 11. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint szerdai számukban írják, az intézmény felvételi tájékoztatójából az derül ki, hogy jövőre is indul gimnáziumi képzés. Ennek ellenére a Boronkay még mindig nem kapott hivatalos engedélyt a fenntartótól a gimnáziumi képzés elindítására.

Fábián Gábor igazgató a Népszabadságnak azt mondta: nemrég érkezett egy javaslat a fenntartójuktól, a szakképzést felügyelő Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM), hogy felmenő rendszerben vezessék ki a gimnáziumi képzést. „A felvételi előtt járjuk az általános iskolákat, nagyon sokan szeretnének a nyelvi képzést biztosító gimnáziumi osztályainkba jelentkezni, de hetek óta nem tudunk mit mondani nekik” – tette hozzá az igazgató.

A lap szerint az intézmény két új osztályt tervezett 2016 szeptemberétől, hozzávetőleg 70 diákkal. A Boronkay szakközépként és gimnáziumként is igen népszerű, és Fábián­ azt mondta, minden tizedik diákjuk bejut az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny döntőjébe, 90 százalékos a felsőoktatási felvételi arányuk. Az igazgató tervei szerint ha nem indíthatnak gimnáziumi osztályokat, akkor a turisztikai képzésre fognak koncentrálni, azonban már két másik váci középiskolában is folyik ilyen profilú oktatás, így ez túlképzéshez vezetne.

A Népszabadság úgy tudja, a Boronkay sorsáról a legmagasabb szinten dönthetnek: jelenleg is folynak az egyeztetések az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között. Egy, a tárgyalásokra rálátó magas rangú forrás szerint nem zárható ki, hogy 2016-ban utoljára még kap egy induló osztályt a gimnázium, de az NGM ragaszkodik hozzá, hogy kifutó rendszerben ez legyen az utolsó.

A lap szerint a konfliktust az okozza, hogy májusban 300 szakképző iskolát helyeztek át egy kormányrendelettel az oktatási tárca fennhatósága alatt lévő Klikből a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Ugyanakkor az átszervezés folyamán akadt 31 olyan, NGM-hez került intézmény, ahol gimnáziumi képzés is folyik, ez pedig idegen elem a tárca portfóliójában – teszik hozzá. A Népszabadság információi szerint napokon belül kiderülhet, hogy a Krúdy Gyula és a Boronkay György gimnáziumi részlegének tervezett bezárása egyedi kísérlet volt-e, vagy egy elhúzódó folyamat kezdő lépése.

Az NGM-hez került kazincbarcikai Surányi Endre és a záhonyi Kandó Kálmán középiskolában is kifutóban a gimnáziumi képzés, de ezek nem okoztak akkora botrányt, mint a Krúdy ügye, mert itt nem volt olyan súlya a gimnáziumi osztályoknak. Az egyik igazgató a lapnak azt mondta: még április végén behívták őket a szakképzésért felelős tárcához, ahol az NGM akkori két államtitkára, Tállai András és Czomba Sándor, továbbá az Emmi köznevelési államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit közölte velük, hogy a nemzetgazdasági tárcához került iskolákban a tervek szerint kizárólag szakképzés lesz.

Országszerte harminckét gimnáziumot ítélt korábban halálra a kormány azzal, hogy felmenő rendszerben már nem indíthatnak több osztályt – írja a Hvg.hu. Információik szerint a vonatkozó rendelet alapján a következő intézmények érintettek:

Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; Békéscsabai Szent-Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium (székhely és tagintézmény); Kazincbarcikai Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Than Károly Ökoiskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola; Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola; Győri Krúdy Gyula Gimnázium; Két Tanítási Nyelvű Középiskola, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola; Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, Sopron (sz+2t); Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Dienes László Gimnázium és Egészségügyi Szakképző Iskola, Debrecen; Brassai Sámuel Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola, Debrecen (sz+t); Debreceni Irinyi János Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola; Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola, Hajdúhadháza; Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+3t); Lőrinci Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium; Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+3t); Kunhegyesi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium (sz+t); Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola (sz+2t); Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola, Túrkeve; Balassagyarmati Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola; Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola (sz + 6 t); Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium, Aszód (sz+t); Nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola; Csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium (sz+t); Tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium (sz+t); Záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium; Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium, Balatonfűzfő; Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.