Újabb pofon a devizaadósoknak?

A hitelszerződésekkel kapcsolatos eljárásokban jártas ügyvédek szerint elfogadhatatlan jogszabály született.

Horváth Csaba László
2015. 11. 12. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kizárt, hogy végleg bezárulnak a kapuk az adósok előtt, akik a bíróságon támadják devizahitel-szerződésüket, miután október másodikán egy újabb rájuk vonatkozó jogszabály jelent meg a Magyar Közlönyben. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által jegyzett friss törvény körmönfont módon, visszamenőlegesen módosít egy másik, az adósok szempontjából rendkívül fontos jogszabályt, a devizahitelek forintosításáról szóló törvényt. Ez a hitelszerződések érvénytelensége iránt indított perekben alkalmazandó szabályokkal egészül ki, méghozzá úgy, hogy az eljárásokban a banki elszámolás során a pénzintézetek által megküldött elszámolásokat kell alkalmazni. Ez pedig jogi szakértőink szerint azt jelenti, hogy még ha a bíróság meg is állapítja a szerződés érvénytelenségét, akkor is annyit kell fizetnie az adósnak, amennyit a bank az elszámolás során megállapított, vagyis értelmetlenné válhat a pereskedés.

Bihari Krisztina ügyvéd lapunknak elmondta, a bankok az elszámolás során automatikusan és egyoldalúan az adósokra terhelték a devizahitelből fakadó teljes árfolyamváltozást. Az új törvény pedig azért aggályos, mert a jogalkotó – burkoltan – azt állítja, hogy minden deviza- vagy devizaalapú jogügylet kockázata, a teljes árfolyamváltozás fizetési kötelezettsége kizárólag a fogyasztót terheli. Ugyanakkor – mutatott rá – az Európai Unió bírósága által hozott ítélet alapján a Kúria jogegységi határozatban rögzítette, hogy a peres eljárás során az árfolyamváltozás tisztességtelensége vizsgálható, vagyis az nem feltétlenül terheli csak az adóst. A Kúria határozatának alkotmányosságát pedig az Alkotmánybíróság is megerősítette. Hozzátette, mindezek alapján a jogalkotó az Európai Bíróság, a Kúria és az Alkotmánybíróság döntésével szemben hozott törvényt.

Ugyanez az álláspontja Várhelyi Tamás devizahiteles ügyvédnek is, aki úgy látja, hogy leginkább a józan ésszel áll ellentétben a friss törvény. Szerinte ugyanis ha egy szerződés érvénytelen, kizárt dolog, hogy az elszámolásra vonatkozó része érvényes lenne. Mint mondta, nem kifejezetten vág egybe a jogállamisággal az, ha az elszámolás egyaránt megegyezik a szerződés érvényessége és érvénytelensége esetén is.

Kerestük az ügyben a törvényt benyújtó NGM-et, ám közölték, az Igazságügyi Minisztérium jogosult választ adni kérdéseinkre. A tárcát viszont hiába kerestük. Megkerestük a Kúriát is, tekintettel arra, hogy a jogszabály az ügyvédek szerint az általuk alkotott jogegységi határozattal ellentétes, ám itt sem jártunk sikerrel. A bíróság elzárkózott a tájékoztatástól. Közölték, a törvénnyel kapcsolatban nincsenek folyamatban ügyek a Kúria előtt. Ezért jelenleg nem nem áll módjukban további tájékoztatást adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.