Változások jönnek az iskolai testnevelésben

Új módszereket és minőséget vezetnek be.

MTI
2015. 11. 16. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A TESI-ben a mindennapos iskolai testnevelésre építve dolgozott ki új minőséget hozó módszereket az MDSZ, és az új tartalmak – mint például a taktikai gondolkodás vagy az egészség- és személyiségfejlesztés – ettől a tanévtől már beépültek az órai munkába az ország mintegy négyezer iskolájában.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára az eseményen elmondta: kidolgozták az iskolai testnevelés 2020-ig szóló stratégiáját, a program nyomtatott és audiovizuális kiadványokkal ad gyakorlati és módszertani támogatást a pedagógusoknak, emellett a TESI keretében készült el a tanulói fittségi teszt is.

Az eredmények igazolták a TESI szükségességét, mert az állóképességi vizsgálat adatai szerint 18 éves korukra a fiúknak csak 37, a lányoknak 21 százaléka képes megőrizni a fittségét – mondta az államtitkár. Szabó Tünde annál is inkább riasztónak nevezte az adatokat, mert a felmérések szerint ezek 10 éves korban még 77-72 százalékos arányt mutatnak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden remény megvan a helyzet megváltoztatására, hiszen a kormány kiemelten támogatja a magyar sport fejlesztését.

Az eddigi intézkedések eredményei közé sorolta, hogy szeptembertől több mint egymillió gyerek vesz részt a mindennapos testnevelésben, a folyamatban lévő köznevelési fejlesztési programban pedig további tantermeket, tornatermeket, uszodákat építenek.

Cél az is, hogy ne csak a tanórákon, hanem szervezeti, egyesületi keretek között is sportoljanak a fiatalok – mondta az államtitkár.

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke a Nógrád megyei városban tartott zárórendezvényen jó példának nevezte a 2013-tól folytatott munkát a kormányzat és a civilek együttműködésére. Az európai uniós támogatással létrehozott TESI négy pilléreként nevezte meg a 2020-ig tartó testnevelési stratégia kidolgozását, a módszertani fejlesztést, az egységes fizikai állapotfelmérést, valamint a hátrányos helyzetű tanulók bevonására építő testmozgásprogramot.

Az elnök elmondta: az utóbbi egy évben nyolcezer tanító és testnevelő tanár vett részt a harmincórás továbbképzésben, valamennyi iskolába ingyenesen szállították ki a fittségi mérésekhez szükséges eszközcsomagot, az oktatási anyagokat, dvd-ket, módszertani kézikönyveket.

Közölte azt is, hogy az MDSZ honlapjáról valamennyi anyag ingyenesen letölthető regisztráció után.

Az új tartalmakra, minőségi fejlesztésre törekvő kiemelt projekt keretében készült el A testnevelés tanításának didaktikai alapjai című szakmódszertani kézikönyv. Az új módszerek között van a jógaalapú mozgásprogram, a stresszkezelés és relaxáció alkalmazása, a mozgás- és ügyességfejlesztés, a tánc és a kreatív mozgás, továbbá a 87 játékból álló alternatív játékgyűjtemény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.