Változhat az egyházügyi törvény

A jogszabály-módosítás elfogadásához kétharmados többség kell.

MTI
2015. 11. 10. 23:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A módosítás értelmében a jövőben az egyházakat nem elismernék, hanem bírósági eljárás keretében nyilvántartásba vennék.

A tervezet rögzíti, hogy a jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség lehet vallási egyesület, nyilvántartásba vett egyház vagy bejegyzett egyház.

Vallási egyesületté bármely vallási közösség (legalább 10 fős taglétszám esetén) válhat.

A már egyházi státusszal rendelkező, nyilvántartásba vett egyházzá válás feltételei a nyilvántartásba vételt megelőző három év átlagában legalább 400 szja 1 százalékos felajánlás, és legalább ötéves vallási egyesületként való működés.

Az öt év átlagában legalább 4000 egyházi 1 százalékos szja felajánlással rendelkező, és hosszú ideje jogszerűen működő vallási közösségeket a bíróság bejegyzett egyházként veszi nyilvántartásba. Az előírt működési időtartam 20 év vallási egyesületként vagy 15 év nyilvántartásba vett egyházként vagy 100 éves szervezett nemzetközi működés a tervezet szerint.

A tervezetről hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak, amely után Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, lát rá esélyt, hogy a Jobbik és az LMP is támogassa a törvénymódosítását. Az egyeztetésen az MSZP nem vett részt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.