A Fidesz szerint Gyurcsány, Gyurcsány szerint a Fidesz a hibás

Gyurcsány a vizitdíj elkaszálását emlegette, a Fidesz Gyurcsányt ostorozta és béremelésről beszél.

MNO
2015. 12. 15. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagyobbik kormánypárt parlamenti frakciója keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök néhány órával korábban a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetnél tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a DK a 2018-as választásokra elkészíti az egészségügyre vonatkozó ajánlásait.

Gyurcsány Ferenc – aki meglátogatta az intézményt – kitért arra is, hogy a 2008-as, „szociálisnak hazudott népszavazás óta az egészségügy abban a hazugságcsapdában vergődik, amit az akkori ellenzék, a mai kormánypárt előállított”. A DK képviselői kedden és szerdán budapesti kórházakba látogatnak, hogy „felmérjék az intézmények helyzetét”.

Emlékezhetünk rá, hogy a Gyurcsány-kormány 300 forintos vizitdíjat vezetett volna be az egészségügyben, amit csak a szociális népszavazás tudott megállítani.

A Fidesz közleményében azt írta: Gyurcsány Ferencnek nem a kameráknak szóló kórházlátogatással, hanem kormányzással kellett volna tennie az egészségügyért, de kormányzása alatt létbizonytalanságba sodorta az egészségügyi dolgozókat, hatezer ápolót és orvost üldözött el a pályáról, sokakat még az országból is. Hozzátették: a betegekkel vizitdíjat és kórházi napidíjat akartak fizettetni, „és most is akarnak”.

A közleményben egyébként még kiemelték az egészségügyben végrehajtott béremeléseket, mondván, az elmúlt években „95 ezer egészségügyi dolgozó kapott béremelést”, köztük ápolók, orvosok, szakorvosok, háziorvosok, mentőorvosok, védőnők, fogorvosok, rezidensek, gyógyszerészek és házi gyermekorvosok.

Az idei év első félévében egyébként 912 egészségügyi dolgozó, ebből 415 orvos vállalt külföldön munkát, legalábbis ezt mutatják az augusztusra várt, de csak szeptember 15-én nyilvánosságra hozott elvándorlási statisztikák.

Ahogy arról az MNO is beszámolt, legutóbb tizenkét ápoló hagyja el a Szent István Kórházat, egy osztályról hatan is elmennek decemberben. A kórház ezt annyival egészítette ki, hogy az eredeti hat emberből egy visszavonta a felmondást, ráadásul szerintük az 1300 fölötti szakdolgozói létszám mellett tizenkét felmondás szokványosnak mondható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.