A magyarok többsége külföldre költözne, ha kapna munkát

Az egészségügyi dolgozók Németországba mennének a legszívesebben.

MTI
2015. 12. 10. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a nem reprezentatív felmérés keretében 5000 embert kérdeztek meg. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredmények szerint a megkérdezett egészségügyi dolgozóknak csak 40 százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis 80 százalékuk dolgozna szívesen külföldön, 63 százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból. A legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék). A legnépszerűbb város München, ide az egészségügyben dolgozó válaszadók 36 százaléka költözne örömmel.

Az informatikusok közül kevesebben, 63 százaléknyian mennének külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), a legnépszerűbb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de 42 százalék Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét. Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban.

A szektor munkavállalóinak majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll – írja a Profession.hu.

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre, ezen belül ugyanilyen arányban Németországba. A szektorban dolgozók körében az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék). Körükben a legnépszerűbb város London (35 százalék), de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15 százalék). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.