A mélypont után 8 százalékot erősödött a Fidesz

Nem tudta növelni táborát a baloldal, tavasz óta a lélektani határ alatt vannak.

MTI
2015. 12. 16. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összefoglaló szerint a kormánypártok az év eleji mélypont (26 százalék) után év végére 8 százalékpontot erősödtek. A felmérések alapján ezzel 2015 végére visszaállt a bevándorlási válság előtt, a Jobbik tapolcai győzelme után megbillent centrális erőtér. Jelenleg egyik ellenzéki erő sem érdemi kihívója a kormánypártoknak – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

Mint írták, a Jobbik „mindössze halványuló részsikereket mutatott fel idén”, a tapolcai győzelem utáni közel 20 százalékos támogatottság után év végére 10 százalékra zsugorodott a Jobbik-tábor. Az októberi és novemberi gyengülés után ez már a néppártosodás végső kudarcát mutatja – írták. Az elemzés szerint a baloldal sem tudta növelni táborát: a teljes felnőtt népességben az MSZP tavasz óta a 10 százalékos lélektani határ alatt mozog, a Demokratikus Koalíció pedig egész évben stagnált. Míg az LMP jelenleg alulról súrolja a parlamenti küszöböt, az Együtt és a PM támogatottsága egyes hónapokban alig volt mérhető.

A Nézőpont Intézet decemberi közvélemény-kutatása alapján a teljes felnőtt népességben a Fidesz–KDNP támogatottsága továbbra is 34 százalék, a Jobbik 10, az MSZP 9, a DK 6, az LMP 3, míg az Együtt 1 százalékos táborral bír. A potenciális szavazók alapján a Fidesz–KDNP 48, a Jobbik 21, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt és a PM 1-1, az LMP tábora pedig 4 százalékos – írták. A Nézőpont Intézet december 3–7. között, ezer ember kiválasztásával, reprezentatív mintán végezte el kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,2 százalék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.