Budapesten elszórták a hajléktalanpénzeket?

Majdnem összeomlott az ellátás, százmilliókat kellett pótolnia a fővárosnak.

2015. 12. 04. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január végén tárgyalhatnak a fővárosi képviselők a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ügyében indított vizsgálatról – közölte lapunkkal Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. Szerinte ha most, a tél beálltával vonnák felelősségre a hajléktalanellátó vezetőit, annak „beláthatatlan következményei” lennének.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése alapján fegyelmi indul és akár büntetőeljárás is kezdődhet a BMSZKI szabálytalan gazdálkodása miatt, amelyet Kocsis Máté kormánypárti fővárosi tanácsnok is megdöbbentőnek nevezett. Az ülésre a szintén fideszes Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyújtotta be azt a javaslatot, amely alapján a város legnagyobb hajléktalanellátó intézményét 350 millió forinttal segítették ki. A BMSZKI 2,6 milliárd forintos éves költségvetéséhez 200 milliót adtak többlettámogatásként, az intézmény kifizetetlen számláinak kiegyenlítésére pedig 150 milliót. Ezek kifizetése nélkül még decemberben összeomolhatott volna az ellátás.

A BMSZKI a fővárosi kötelező hajléktalanellátást végzi, 3200-nál is több férőhellyel működtet városszerte átmeneti szállást, éjjeli menedékhelyet, nappali melegedőt, családok átmeneti otthonát, valamint más formában további 1500 embernek nyújtanak hajlékot.

A Főpolgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztálya két éven át vizsgálta a hajléktalanellátást, és idén júniusban számos súlyos szabálytalanságot tárt fel a Pelle József által vezetett BMSZKI-nél, ahol szakmai igazgató az a Győri Péter, aki 12 évig fővárosi SZDSZ-es képviselő volt. A jelentés szerint az ellátószervezet a költségvetésén belül olyan fedezetlen szerződéseket kötött, amelynek finanszírozására már nem volt képes.

– Nem ellopták a költségvetési pénzt, hanem más fejezetben használták fel törvénytelenül – vélekedett Tarlós István. Budapest vezetője szerint egyébként 2010 után részben „szakmai és politikai” okokból hagyták a helyén a hajléktalanellátó szervezet régi vezetőit.

Tokody Marcell (Jobbik) fővárosi képviselő szerint viszont ez csak magyarázkodás. – Nyár óta tudják, hogy mi történt, azóta késik a felelősségre vonás. Egy bolti pénztáros fizetéséből már kétszáz forintos hiányt is levonnak, de itt közpénzekről van szó – mondta lapunknak az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.