Elhunyt a Szabad Európa Rádió egykori munkatársa

Életének 95. évében hunyt el Skultéty Csaba író, újságíró, publicista.

MTI
2015. 12. 16. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Skultéty Csaba 1920. december 31-én Nagykaposon született. Még diákként a szovjetek elhurcolták Moldvába, ahonnan megszökött. Felsőfokú tanulmányait a Közgazdasági Egyetemen végezte Budapesten. A csehszlovák magyar lakosságcsere lebonyolításában is közreműködött. Párizsban nemzetközi jogi, Bruges-ben európai politológia diplomát szerzett, majd 33 évig Ambrus Márton néven előbb hír-, később külpolitikai szerkesztőként dolgozott a müncheni Szabad Európa Rádióban. Hazatelepülése után független publicistaként főleg a határon túli magyarság szolgálatában tevékenykedett. A Trianoni Szemle folyóirat állandó szerzője, szerkesztőbizottsági tagja volt.

Több könyve is megjelent: „A Szabad Európa Rádiótól az Ung partjáig, Vasfüggönyökön át, Kárpátalja magyarsága a viharok sodrában, A szlovákok és mi egy kelet-nyugati publicista szemével, Mi is volt a Szabad Európa Rádió?, Vannak vidékek, féltett kishazák...” – olvasható életrajzában.

Skultéty Csaba 2000-ben megkapta a Magyar Köztársaság lovagkeresztje kitüntetést, 2005-ben pedig szülőhelyén, Nagykaposon a Mécs László-napokon díszpolgárrá választották. A publicista nem sokkal 95. születésnapja előtt, kedden hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.