Felrajzolták az európai korrupció térképét

A magyar vállalkozások több mint negyedénél gondolják úgy, hogy az elmúlt három évben a korrupció miatt nem nyertek legalább egy közbeszerzési pályázaton.

Győr Ágnes
2015. 12. 14. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha komoly problémát jelent a korrupció az üzleti szférában az Európai Unióban és hazánkban, bizonyos szempontok szerint optimistábbak a hazai vállalatok képviselői, mint két évvel ezelőtt voltak. Ez derül ki az Eurobarométer legfrissebb jelentéséből.

Az Európai Bizottság megbízásából szeptember 21. és október 9. között a 28 tagállamban több ezer cég bevonásával elvégzett felmérés alapján összességében tízből négy cég ért egyet azzal, hogy a korrupció probléma, de nem a legnagyobb gond országukban az üzleti életben. A legnagyobb hátráltató tényezőként a legtöbben az adómértékeket (67 százalék), a gyorsan változó jogi környezetet (64 százalék) és az adminisztrációs folyamatok bonyolultságát (62 százalék) nevezték meg. A barátok, rokonok és családtagok helyzetbe hozásának gyakorlatára a legtöbben Romániában (70 százalék), Görögországban (68 százalék), valamint Bulgáriában (67 százalék) panaszkodtak, míg a legkevesebben Dániában (4 százalék) és az Egyesült Királyságban (5 százalék) látták ezt problémának.

Magyarország esetén némi javulás látható a 2013 elején elvégzett felmérés adataihoz képest. Akkor ugyanis itthon a megkérdezettek 51 százaléka vélte úgy, hogy a barátoknak és családtagoknak nyújtott előnyök problémaként jelentkeznek a hazai üzleti életben, a legújabb kutatásban már csak 36 százalék vélekedett így. Ugyanakkor a megkérdezett hazai cégek 81 százaléka vélte úgy, hogy a korrupció igenis széles körben elterjedt.

A korrupciós gyakorlatok közül itthon a legtöbben (44 százalék) az adócsalást és adókerülést tartották a leggyakoribbnak. Ezt követte 41 százalékkal a barátok és rokonok helyzetbe hozása az üzleti életben. A harmadik leggyakoribb korrupciós gyakorlatként itthon a visszaosztást (32 százalék) nevezték meg.

Huszonkét országban – köztük Magyarországon is (60 százalék) – a megkérdezettek többsége arról számolt be, hogy a lefizetés és a hatalommal való visszaélés a tisztségviselők körében állami szinten széles körben elterjedt gyakorlat. A 28 tagállam közül 23 országban – így nálunk is (57 százalék) – arról számoltak be a megkérdezett cégek, hogy a lefizetések és a hatalommal való visszaélés regionális és helyi szinten is jellemző gyakorlat. A felmérésben szereplő tagállamokban egyetlen kivétellel (Dánia) a cégeknek több mint fele válaszolta azt, hogy a politikai és az üzleti körök közti túl szoros kapcsolat korrupcióhoz vezet. A hazai cégeknek 69 százaléka értett egyet azzal, hogy a favorizálás és a korrupció hátráltatja az üzleti versenyt. Azzal, hogy az egyetlen módja az üzleti sikerekhez a politikai kapcsolatokon keresztül vezet, a magyar cégeknek valamivel kevesebb mint a fele (42 százalék) értett egyet. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt három évben volt-e olyan közbeszerzési pályázat, amelyen a korrupció miatt nem sikerült nyerni, a magyar cégek 27 százaléka mondta azt, hogy volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.