Heim Pétert nem érdekli, ki van-e tiltva az Egyesült Államokból

Ha egy ügyben felvetik a nevemet, és én teljesen ártatlan vagyok, miért foglalkozzak vele? – kérdezett vissza a riporternek.

MNO
2015. 12. 19. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heim saját elmondása alapján nem foglalkozott vele, hogy ki van-e tiltva az Egyesült Államokból, noha a sajtó már többször is írt arról, hogy ő az egyik ilyen személy. „Ha egy ügyben felvetik a nevemet, és én teljesen ártatlan vagyok, miért foglalkozzak vele?” – így akarta rövidre zárni a témát a Századvég igazgatóságának elnöke. Többszöri műsorvezetői kérdésre is kijelentette, az elmúlt egy évben nem érdeklődött az Egyesült Államok hatóságainál az ügyben. Mint elmondta: korábban 2003-ban, majd 2014-ben járt az USA-ban.

Az interjú során a legkülönfélébb felvetésekre ismételgette egyébként azt, hogy ő nem foglalkozik ilyen kérdésekkel. Kijelentette többször azt is, hogy nem tud semmit sem az esetleges kitiltásáról, sem pedig korrupciós ügyekről.

Ismert, a Fővárosi Főügyészség pénteken emelt vádat egy férfi ellen, aki a gyanú szerint Heim Péterre, a Századvég Gazdaságkutató egykori vezérigazgatójára hivatkozva azt állította egy amerikai tulajdonú étolajgyártónak, hogy képes elintézni az étolaj áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentését. A Hvg.hu pénteken arról írt, hogy a gyanúsított Tábor Viktor üzletember, aki állítólag a CBA központi cégének résztulajdonosa.

Heim arról is beszélt, hogy semmi kapcsolata nincs sem a Bunge étolajgyártóval, sem más amerikai céggel. Egyben felhívta a figyelmet, hogy 2011 szeptemberétől már nem vezérigazgatója a Századvég Gazdaságkutatónak, és igazgatósági elnökként nem folyik bele a cég operatív ügyeibe. Mint mondta, nincs rálátása arra, hogy a Századvéget keresik-e cégek és lobbisták azért, hogy előnyösebb helyzetbe kerüljenek a kormánynál. Mint elmondta: fogalma sincs, miért éppen a Századvég és az ő neve jutott Tábor Viktor eszébe, amikor a vád szerint meg akarta téveszteni az amerikai étolajgyártót.

Heimtől megkérdezték azt is, hogy átesett-e nemzetbiztonsági átvilágításon, de ő erre is csak annyit mondott, hogy nem tud róla, „de lehetséges”, ő mindent el tud képzelni. Noha igazgatósági elnök, nem foglalkozott állítása szerint azzal sem, hogy kollégái hozzáférnek-e titkos iratokhoz.

Heim Péter az ATV-nek azt is elmondta, hogy az ügyészség négy héttel ezelőtt hallgatta meg őt, Tábor Viktort pedig nem ismerte, és más lobbisták sem keresték. Azt, hogy Ibolya Tibor fővárosi főügyész „véletlenül” bedobta a nevét a péntek délelőtti sajtótájékoztatón, Heim nem kívánta kommentálni, állítása szerint semmit nem gondol róla. Mint mondta, ez a főügyész szabad döntése, és őt nem különösebben zavarja, hogy előkerült a neve, mivel nem részese az ügynek. Heim egyébként úgy érzi, hogy úgy került az ügybe, mint Pilátus a krédóba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.