Hunvaldnak újra börtönbe kell mennie

Tévesen számolták ki a büntetését, ezért még csaknem egy év vár rá.

MTI
2015. 12. 15. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi közleményét kiegészítve, részben megváltoztatva az ítélőtábla közölte, hogy a volt szocialista országgyűlési képviselő ügyében összbüntetési eljárásnak van helye, amely a kiszabott szabadságvesztés büntetéseket egy ítéletben foglalja össze. A szabadságvesztés mértékét az ügyben eljáró bíróság állapítja meg.

A Kúria 2014. július 1-jén jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte a politikust az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült büntetőperben. Az egykori polgármestert a Szegedi Ítélőtábla 2015. április 25-én jogerősen két és fél év börtönnel sújtotta az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződések miatt.

Az elítélt két részletben, hozzávetőleg két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. A vádlott ellen két jogerős ítélet született, és mindkét büntetésébe beszámították – az ítélőtábla szerint tévesen – a kényszerintézkedések teljes időtartamát.

A táblabíróság összegzése szerint Hunvald György a rá kiszabott összesen három év hat hónap börtönbüntetésből eddig mintegy két és fél évet töltött előzetes fogva tartásban, vagyis még csaknem egy év büntetés letöltésére kellene börtönbe vonulnia, amelyből – mivel a feltételes szabadon bocsátás kedvezményéből nincs kizárva – korábban szabadulhat.

A hatályos jogszabályok alapján az összbüntetés tartamát úgy kell meghatározni, mintha halmazati büntetést szabnának ki. Nem lehet kevesebb, mint a súlyosabb büntetés teljes időtartamának és az enyhébb harmadának az összege, és nem haladhatja meg a büntetések együttes tartamát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.