Lázár: Bosszú a kötelezettségszegési eljárás

A Bizottság döntése mellett a mezőhegyesi ménesről, az uniós pénzekről és Habony Árpádról is szó esett.

MNO
2015. 12. 10. 16:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a szokásos csütörtöki tájékoztatóján kijelentette: azért indított eljárást az Európai Bizottság (EB) a magyar menekültügyi szabályozás miatt, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon.

Mint mondta, a kormány szerint a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és emberi jogi követelményeknek, az EB-nek pedig nincs mandátuma arra, hogy Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárást indítson, ezért élni fogunk a válaszadási lehetőséggel. Akár bíróságra is megyünk az ügyben – mondta Lázár.

A mezőhegyesi állami birtokkal kapcsolatos hírekre reagálva elmondta: a kormány garanciát vállal arra, hogy folyamatosan biztosítja a munkát azoknak, akik Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgoznak. Hangsúlyozta: nem akarják tönkre tenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, ezért készek tárgyalni a tehenészet állami tulajdonba kerüléséről, emellett szeretnék pótolni a település kieső adóbevételeit is.

A mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a „Földet a gazdáknak” programot. Közölte: a tegnapi napig 75 ezer hektárnyi földet vettek meg a helybeli gazdák, ez 100 milliárd forintos bevételt jelent az államnak. Az árverések december végéig tartanak, de várhatóan januárban és februárban is folytatódni fognak.

A miniszter a tájékoztatón a 2007–2013-as EU-s ciklussal kapcsolatban bejelentette, hogy átlépték az uniós kifizetések a 9000 milliárd forintot. Azonban a kormánynak még több vitás pályázati ügye van az EB-vel, ezek összértéke 600 milliárd forint. Ilyen például az úgynevezett aszfaltkeverő ügy és az M4-es autópálya leállított építése. Utóbbi ügyében a Gazdasági Versenyhivatalnak kell tisztáznia a kartellgyanút – jegyezte meg.

Lázár a Norvég Civil Támogatási Alap ügyével kapcsolatban elmondta: konstruktív megállapodást sikerült kötnünk, így 2016-ban 37-40 milliárd forintot fel tudunk használni az alapból. Hozzátette: a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az elosztásnál a kormány kezében legyen a marsallbot.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnöki főtanácsadó ibizai nyaralásáról Lázár elmondta: nem látta az erről készült videót, nemzetbiztonsági szempontból nem látja aggályosnak a helyzetet, mások magánéletével pedig nem foglalkozik. Hozzátette: nem látja okát annak, hogy Habony Árpádot átvilágítsák.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint kínos-e a videón látható viselkedés, Lázár ennyit mondott: „a kormánynak nem kínos. Annak kínos, aki így viselkedik”.

Percről percre tudósításunkat a sajtótájékoztatóról itt olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.