Megerősítették, hogy feloldották a Norvég Alap pénzeinek zárlatát

Az adóelkerülés miatt indított eljárást ejtették.

MTI
2015. 12. 10. 18:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vidar Helgesen, Norvégia Európa-ügyi minisztere az oslói parlamentben közölte: Magyarország ígéretet tett arra, hogy nem avatkozik bele a pénzek elosztásába, az adóelkerülés miatt indított eljárást pedig ejtették.

„A magyar hatóságok megígérték, hogy tartják magukat az aláírt megállapodásokhoz” – mondta Helgesen.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de több százmillió euróval támogatja a kelet-közép-európai országok gazdaságát, a demokrácia, a környezetvédelem és az emberi jogok előmozdítását a térségben. Tavaly azonban Oslo 153,3 millió euró folyósítását függesztette fel, azzal vádolva Magyarországot, hogy megsérti a korábban kötött megállapodásokat, és törvénytelenül lép fel a pénzeket kezelő civilszervezetek ellen. A magyar kormány szerint a norvég alapon keresztül Norvégia a magyarországi ellenzékhez köthető csoportokat is támogatott.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön tudatta: a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják 2017 áprilisáig. Így befejeződhetnek a 2007–2013 közötti pályázati programok.

A 2014–2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot – fogalmazott.

Közölte egyúttal, hogy nincs oka bocsánatkérésre a Norvég Alap ügyében, mert az Ökotárs Alapítvány szerinte alkalmatlan volt a pénzek kezelésére, visszaélt a norvégok bizalmával. Hozzátette: ragaszkodnak ahhoz, hogy a jövőben az alapítvány ne vegyen részt a pénzek elosztásában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.