Megerősítették Simon „röghöz kötésének” felfüggesztését

Az MSZP volt elnökhelyettese vagyonának zár alá vételét is megszüntették.

MNO
2015. 12. 16. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden megírtuk, a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) múlt pénteken megszüntette a lakhelyelhagyási tilalmat Simon Gáborral szemben, valamint megszüntette a botrányt kirobbantó bécsi bankszámla zárolását is, így Simon hozzáfér az ott maradt pénzéhez.

Az MTI megkereste az ügyben a Fővárosi Törvényszék sajtóosztályát, ahol megerősítették a lakhelyelhagyási tilalom – egyelőre nem jogerős – felfüggesztését. A törvényszék azt írta, a végzésben megállapították: nem vitatható, hogy a nyomozóhatóság által közölt megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények közül kiemelkedő tárgyi súlyú a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, a gyanúsítottnak azonban bejelentett lakóhelye és tényleges tartózkodási helye van, megélhetése biztosítva van. A nyomozóhatóság idézéseire megjelent, második kihallgatásán vette őt őrizetbe a hatóság – tették hozzá. „A megalapozott gyanú szerinti bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya önmagában az eljárás jelen szakaszában nem adhat alapot még a mozgási szabadságot legkisebb mértékben korlátozó kényszerintézkedés fenntartására sem” – írták.

Hozzáfűzték: a végzésben a bíróság megjegyezte azt is, hogy nem indokolt a kiemelkedő tárgyi súlyú költségvetési csalás bűntett jellegére tekintettel további személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazása, figyelemmel arra a tényre is, hogy „a nyomozás során a vagyonra vezetett kényszerintézkedést, így a zár alá vételt – egyező tartalmú ügyészi és védői indítványra – a bíróság egy korábban hozott, de még nem jogerős végzésével feloldotta”.

Simon Gáborról tavaly derítette ki a Magyar Nemzet, hogy több százmilliós vagyont tart egy bécsi bankszámlán, amelyet nem tüntetett fel képviselői vagyonnyilatkozataiban, és az összeg után jövedelemadót sem fizetett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.