Nem tesznek le a Hóman-szobor felállításáról

Az ünnepélyes avatásról a későbbiekben dönt a Hóman Bálint Alapítvány.

MTI
2015. 12. 15. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kováts Gábor a szobor tervezett helyén, a székesfehérvári Bartók Béla téren azt mondta: Hóman Bálint nemzet- és városépítő tevékenysége ismeretében az alapítvány „nem mondhat le” szobrának ünnepélyes avatójáról. Hozzátette ugyanakkor:

„Székesfehérvárt és annak polgármesterét ma nemtelen támadások és súlyos fenyegetések érték, amik összeegyeztethetetlenek Hóman Bálint céltudatos nemzet- és városépítő tevékenységével”.

Az alapítvány a vádakat visszautasítja, és „a megtámadottak védelme érdekében” a későbbiekben dönt a december 29-ére tervezett ünnepélyes szoboravatóról – közölte a kuratóriumi elnök.

Ismert, több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanukaünnepségen múlt vasárnap, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman Bálint-szobor felállítása ellen.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az eseményen úgy fogalmazott: náci eszmék mellett végsőkig kitartó, vállaltan rasszista, antiszemita politikus ne kaphasson szobrot soha és sehol hazánkban. A Mazsihisz elnöke azt mondta, a hanuka fényeivel kívánják eltüntetni a térről a „hómani sötétséget”.

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen. A testület levelében „mély aggodalmának” adott hangot, kijelentve, hogy Hóman „élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt”.

Korábban a Demokratikus Koalíció (DK) közleményében azt írta: az Európai Bizottsághoz fordul Navracsics Tibor Hóman-szoborra adott támogatása miatt. A DK szerint az Európa Unió működésében semmilyen minőségben és feladatkörben nincs helye azoknak, akik a XX. század legsötétebb bűneit elkövetőknek állítanának szobrot.

Navracsics Tibor a DK közleményével kapcsolatban hangsúlyozta: közigazgatási és igazságügyi miniszterként ebben az ügyben semmilyen döntést nem hozott, a szobor felállításának sem támogatását, sem finanszírozását nem hagyta jóvá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.