Pénteken startol a Fényvillamos

A jármű december 4-e és január 6-a között több szakaszon is közlekedik, normál díjszabással vehető igénybe.

MNO
2015. 12. 04. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első Fényvillamost 2009-ben indították el abból a célból, hogy az ünnepi hangulatot az adventi időszakban becsempésszék a fővárosba. Azóta már hagyománnyá vált, hogy minden év decemberében 3500 méternyi fényfüzérrel, összesen 39 200 darab fehér és kék színű LED-del feldíszítve közlekedtetik a két motorkocsiból álló UV szerelvényt.

A különleges nosztalgiavillamos a legfiatalabb UV-k közül való, 1964–65 fordulóján vehette birtokba a fővárosi utazóközönség. A BKV állományában összesen 375 ilyen motorkocsi volt, ezek 1956 és 1965 között készültek a Ganz-gyárban. A járművek a hatvanas évektől a kétezres évek elejéig meghatározták a budapesti villamosállomány képét, forgalomba állításuk idején a legmodernebb tömegközlekedési eszköznek számítottak a fővárosban.

Az UV szerelvények kivonása 1990-ben kezdődött meg, majd 2007-ben – a Combino villamosok megérkezése után – az utolsó szerelvény is nyugdíjba vonult. A BKV jelenleg két üzemképes szerelvénnyel rendelkezik, melyek nosztalgiajárműként üzemelnek. A karácsonyi fényekben pompázó jármű a 2-es, a 4-es és a 47-es villamos vonalán felváltva (péntekenként a 47-es, szombatonként a 4-es, míg a hét többi napján a 2-es villamos vonalán), valamint december 19-én, szombaton a 14-es villamos rövidített vonalán, a Szent István tér és az Újpesti piac között közlekedik. A Fényvillamossal 17 és 21 óra között, illetve pénteken és szombaton 17 és 22 óra között találkozhatnak az utasok. A jármű december 24-én és 31-én nem közlekedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.