Quaestor: más károsultakra is kiterjed az új szabályozás

Az Országgyűlés kedden új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére.

MTI
2015. 12. 16. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Völner Pál elmondta: a törvény január elsején lép hatályba. Emlékeztetett: az Alkotmánybíróság egy úgynevezett „homogén károsulti csoport” megfogalmazására kötelezte a parlamentet. Ennek nyomán az újonnan alkotott szabályozás nemcsak a Quaestorra, hanem az olyan visszaélésekre vonatkozik, amelyek a Quaestor-csoportnál történtek. Vagyis, amikor egy brókercég a saját cégcsoportjába tartozó cég által kibocsátott kötvényt is forgalmaz, és így visszaélést követ el – közölte az államtitkár, hozzátéve: ezen az alapon a Hungária károsultjaira is vonatkozik majd kártalanítás.

Az államtitkár hozzátette: a jelenlegi számítások szerint mintegy 32 ezren jogosultak kártérítésre, közülük nagyjából 17 ezren – három millió forint alatti befektetők – önrész nélkül is megkaphatják pénzüket. A kárrendezési összeg maximumát – amelyet korábban a Quaestor-törvényben 30 millió forintban állapítottak meg – az Ab nem kifogásolta, így azon nem változtattak – mondta az államtitkár.

Az Alkotmánybíróság a tavasszal elfogadott Quaestor-törvény több rendelkezését is eltörölte novemberben, miután úgy foglalt állást, hogy nem lehet kimondottan egy cégre vonatkozó jogszabályt alkotni, a jogszabály diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét. Az Országgyűlés kedden új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Ab korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.