A kirúgások miatt perelné a szakszervezet a BKV-t

A BKV-nál működő EKSZ elnöke szerint gyáva és törvénytelen eljárás a BKV vezérigazgatójáé.

MTI
2016. 01. 26. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemes Gábor, a BKV-nál működő EKSZ elnöke szerint gyáva és törvénytelen eljárás a BKV vezérigazgatójáé és a menedzsmenté. Bolla Tibor ugyanis nem közvetlenül a szakszervezeteknek és a dolgozóknak jelentette be, hanem a médián keresztül üzente, hogy megkezdődnének az elbocsátások.

Hozzátette: mivel a hír már december végén is felröppent, az EKSZ január elején „konzultációs bejelentéssel” élt, ami a törvény szerint arra kötelezi a vezérigazgatót, hogy addig, amíg erre nem ad lehetőséget a szakszervezetnek, fel kell függesztenie az ügyet. A szakszervezet szerint mivel nem volt személyes egyeztetés, ezért törvénytelen megkezdeni az elbocsátásokat. Ha ez mégis megtörténik, az EKSZ a bírósághoz fordul.

Nemes Gábor szerint álságos, hogy a vezérigazgató közleményében azt állítja, harmadával csökkent a buszos ágazat teljesítménye, és ezért el kell küldenie dolgozókat, miközben maga ajánlotta fel üzleti tervében a fővárosnak, hogy saját üzemeltetés helyett inkább bérelnek buszokat, ezzel csökkentve a BKV létszámát. Ráadásul a cég saját buszos teljesítménye csak átmenetileg csökkenne, hiszen ha megkezdődik a hármas metró felújítása, akkor buszokkal fogják szállítani az utasokat, és a BKV – szokás szerint – kintről fog felvenni és „drága gyorstalpalón” kiképezni sofőröket és karbantartókat, mert most elküldi őket – fogalmazott a szakszervezeti elnök.

Nemes Gábor szerint álságos állítás a pénzhiány, mert ha valóban így lenne, akkor „a vezérigazgató nem venné körbe magát több dolgozó béréért fizetett személyi tanácsadókkal – egyre többel –, s nem vette volna fel közszolgáltatási munkatársnak éppen a napokban a BKK elhíresült wellnessezős hétvégéjéért kirúgott egyik volt magas beosztású vezetőjét”. A BKV vezetése a dolgozók hátán taposva duzzasztja azt a „vízfej” csapatot, amely csak viszi a pénzt, de a teljesítményhez semmit nem tesz hozzá – írta az elnök.

Nemes Gábor leszögezte, az általa vezetett szakszervezet akkor sem fogja csendben és tétlenül nézni a kirúgásokat, ha a többi BKV-s érdekképviselő mélyen hallgat. Az EKSZ az egyik életre hívója annak az átfogó közlekedési szerveződésnek, amelynek része a MÁV, a Volán, a teherfuvarozók és több szolgáltató is, és megkezdte egy országos, közös megmozdulás előkészítését. Az, ami most a BKV-nál történik, felgyorsíthatja a folyamatot – szögezte le a szakszervezeti elnök. Nemes Gábor felkéri a kétszázezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetséget is, hogy álljon ki a kirúgás előtt álló BKV-s dolgozókért, álljon ki a törvénytelenség ellen, és álljon az EKSZ tiltakozó akciói mellé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.