A törökök minaretet építenének Szigetváron

L. Simon állítólagos szóbeli ígéretére alapoznak, ám eddig még kormánydöntés nem született.

MNO
2016. 01. 20. 11:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén van a Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 emlékév, ennek alkalmából szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót hívtak össze a városba, melyen már biztosan ott lesz Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő. Az emlékév fényét pedig mi emelhetné jobban, mint Szigetvár várának felújítása.

Az Index értesülései szerint a törökök jelentős összeggel szálltak be a város környékének régészeti feltárásaiba, amely végül a türbe és az első török alapítású magyarországi település maradványainak megtalálását eredményezte. Nagyon szorgalmazták a dzsámi eredeti formájának helyreállítását, és azt is kitalálták, hogy a több mint 300 éve leomlott, csonka minaretet is felépítenék teljes magasságában. A török nagykövet szerint a minaret nem vallási épület lenne, hanem a vár turisztikai funkciója miatt lenne fontos a helyreállítása.

Azért olyan fontos ez a törököknek, mivel az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb uralkodója, I. Szulejmán Szigetvár ostroma idején vesztette életét, és a nemrég feltárt síremlékben a szultán földi maradványait sejtik.

Állítólag a török fél hónapokkal ezelőtt L. Simon László miniszterelnökségi államtitkárral tárgyalt, és tőle kapott szóbeli ígéretet a beruházás koncepciójának támogatására. Az Indexnek az államtitkár csupán azt erősítette meg, hogy az örökségvédelmi kérdésben a kormány még nem hozott döntést.

A felújításra nem hiába alapoznak a törökök: a meglehetősen lepusztult állapotban lévő szigetvári vár felkerült a Nemzeti Várprogram beruházási listájának első helyére.

Vass Péter, Szigetvár polgármestere az Indexnek azt mondta, úgy tudja, hogy az egyik január végi kormányülésen foglalkoznak majd a vár ügyével. Erről ugyan még nincs pontos információ, csak ígéret, de a polgármester 1 milliárd forint körüli támogatásra számít. A város állami pénzből fizetné a Zrínyi emlékterem kialakítását, a két hosszanti várfal és a belső park felújítását, a világítás kiépítését, valamint a Várkapitány pince felújítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.