Alaptörvény-módosítás: csonka lesz az ötpárti

Nem megy el az MSZP a Simicskó István által kezdeményezett mai egyeztetésre. A katonák bevethetőségéről tárgyalnak.

Markotay Csaba
2016. 01. 12. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel kérése ellenére sem kapott az MSZP semmiféle előzetes tájékoztatást, ezért nem lesz ott a ma délutáni ötpárti megbeszélésen, amelyet az alaptörvény tervezett módosítása miatt hívtak össze. Ezt mondta a Magyar Nemzetnek a párt szóvivője. Budai Bernadett kifejtette, egyáltalán nincsenek az ötpárti egyeztetések ellen, legutóbb is részt vettek azon a megbeszélésen, amelyet a bevándorlási kvóta ügyében hívott össze Orbán Viktor. De a találkozónak szerinte most nincs értelme, hiszen nem tudják, hogy mit akar a kormány, így – mint mondta – csak azt szeretnék demonstrálni, hogy a Fidesz együttműködik az ellenzékkel. A Jobbik és az LMP viszont ott lesz a megbeszélésen. Előbbit Novák Előd alelnök, utóbbit Schiffer András társelnök-frakcióvezető képviseli.

Arról a múlt héten a Magyar Idők számolt be, hogy terrorveszély esetén is lehetőség lenne a magyar katonák bevetésére, ha az Országgyűlés elfogadja a Honvédelmi Minisztérium javaslatát a rendkívüli jogrend alkalmazásához szükséges szabályok megváltoztatásáról. Az alaptörvény jelenleg veszélyhelyzet, váratlan támadás, megelőző védelmi helyzet, szükségállapot és rendkívüli állapot esetén engedi meg a különleges jogrend bevezetését, ami a honvédség hazai bevetésével, valamint belső mozgósítással járhat. Ezekhez jönne a hatodik minősített időszak. Megelőző védelmi helyzet, szükségállapot és rendkívüli állapot esetén a jogrend ideiglenes megváltoztatásához az Országgyűlés hozzájárulása kell, a veszélyhelyzetnél és a váratlan támadásnál elég a kormány határozata is. Egyelőre nem tudni, hogy a terrorveszély kihirdetése pontosan mit engedne meg a kormánynak.

Simicskó István honvédelmi miniszter állítólag ismerteti a hadsereg átszervezésével, korszerűsítésével kapcsolatos változtatások tervezetét is. Az átalakítás során sajtóhírek szerint újra önálló haderőnemmé válhat a légierő, valamint Szolnok ezredszintű elit alakulatnak adhat majd otthont.

Arról egyelőre nem tudni, hogy az LMP készül-e javaslatokkal az ötpárti találkozóra, de a Jobbik már a hét végén ismertetett bizonyos, a honvédséggel kapcsolatos terveket. Épp Novák Előd számolt be arról, hogy a párt önkéntes honvédséget hozna létre, és a szervezet megalakításáról szóló országgyűlési határozati javaslatot a napokban nyújtják be a parlamentnek. A politikus azt mondta, bár az alaptörvény leszögezi, hogy minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére, az állam nem biztosítja az ehhez szükséges alapkiképzést még azok számára sem, akik önkéntes elhatározásból vennének részt a tanfolyamon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.