Az állam minden költséget állt a BKK-nál

Tarlós István állításával ellentétben az állam nem maradt adósa a BKK Zrt.-nek.

MNO
2016. 01. 12. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István állításával ellentétben az állam nem maradt adósa BKK Zrt.-nek – közölte a Világgazdasággal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Budapest főpolgármestere korábban az állította, hogy az állam egy forinttal sem járult hozzá az agglomerációs közlekedés finanszírozásához, ám a tárca és a BKK megállapodása kimondja, hogy a támogatás a budapesti tömegközlekedéshez nyújtott állami források rendszerébe épül be.

Az NFM közölte, hogy a központi költségvetés 2016-ban 18 milliárd forintot különített el a főváros részére. A minisztérium szerint az állami támogatás mértéke így is magas. Egyrészt meghaladja a fővárosi cégeken keresztül működtetett agglomerációs közlekedés menetdíjbevételekkel és települési hozzájárulásokkal nem fedezett részét. Másrészt a központi költségviselésből az önkormányzati illetőségű, helyi járati tevékenységre is jelentős összeg jut.

A két fél 2013-ban kötött hosszú távú megállapodásokat az autóbusszal és a HÉV-vel végzett személyszállításra, ami 2022-ig hatályos. Ráadásul a kontraktus rendes felmondással nem szüntethető meg. Pontos, összegre lebontott hozzájárulást azonban a kormány és a főváros között 2013 márciusában létrejött Budapest 21 megállapodás tartalmaz. „A Budapest 21 megállapodásban a kormány elsősorban a főváros 2013. évi 104 milliárd forintos adósságrendezése, a budapesti fejlesztések 2014–2020. évi uniós finanszírozású projektlistán szerepeltetése, a hitelfelvételekre nyújtott állami garanciavállalás lehetősége mellett kötelezte el magát. E vállalások teljesültek” – közölte a tárca a lappal.

A NFM-hez az előző héten megérkezett a BKK agglomerációs közlekedésének finanszírozására vonatkozó levele. Amennyiben nem rendezi a minisztérium a számlát, a Tarlós István vezette főváros felmondja a megállapodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.