Feljelentést tett a miskolci polgármester

Mint mondta, Lakatos Miklós állításai abszurdak, és tejes mértékben megdöbbentették őt.

MTI
2016. 01. 18. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kriza Ákos hétfőn a miskolci városházán rendkívüli sajtónyilatkozatot tett, és úgy fogalmazott: „súlyos vádakkal illetett egy nyíregyházi roma vállalkozó engem a 2014-es választási kampány kapcsán, és mivel engem és az önkormányzatot állította fókuszba, vizsgálatot rendeltem el a polgármesteri hivatalban”.

Mint mondta, Lakatos Miklós a polgármester Facebook-oldalán 2014. július 26-án 19 óra 17 perckor bejelentkezett – mint ahogy ő is ezt állította –, „és az a kollégám, aki ezt az oldalt kezeli, azt a szokásos sablonválaszt adta neki, hogy mindenkinek válaszolunk, ez alól ő sem kivétel”. Leszögezte: személyesen nem látta Lakatos Miklóst, nem találkozott, nem beszélgetett vele soha, ebből következik, hogy sem ő, sem az önkormányzat nem volt és nincs semmiféle jogviszonyban a vállalkozóval, akinek az állításai abszurdak, és tejes mértékben megdöbbentették őt.

Kriza azt is kijelentette, hogy az „önkormányzatnak nem volt, nincs és nem is lesz polgármesterségem idején semmiféle feketekasszája, feketebőröndje”.

A belső vizsgálat néhány óra alatt kiderítette, hogy Lakatos Miklós nevű személy nem használta a miskolci önkormányzat tulajdonában lévő autót, az önkormányzat pénzt soha nem adott neki – közölte, hozzátéve: az is kiderült, hogy akkori kabinetvezető-helyettese, Kovács Zsolt – aki cigányügyekkel, a romák munkába állásának segítésével is foglalkozott – a feladatkörével összefüggésben „találkozhatott” Lakatos Miklóssal az önkormányzat épületében.

A polgármester arra kérte az újságírókat – akik kérdéseket nem tehettek fel –, hogy nézzenek utána a vállalkozó hitelességének, mert a „politikai életbe notóriusan visszatérő személlyel állunk szemben”, aki korábban részt vett az MSZP-s Veres János és Csabai Lászlóné kampányában is. Jelen pillanatban három feljelentés van Lakatos Miklós ellen, hétfő reggel ő tette a negyediket, rágalmazásért – fűzte hozzá.

Miután nyilvánosságra került az N1 TV felvétele, a miskolci önkormányzat ellenzéki pártjai közül a Jobbik a rendőrséghez fordult az állítólagos feketekassza ügyében. „Kriza Ákosnak mennie kell posztjáról, ha bebizonyosodnak a vádak, amelyek szerint a Fidesz 2014-es győzelmében táskából osztott milliók is szerepet játszottak” – jelentette ki Jakab Péter, a Jobbik helyi frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus hétfői sajtótájékoztatóján közölte: a hatóságoknak kell kideríteniük, van-e a miskolci Fidesznek feketekasszája, és osztogattak-e a városházán a kormánypárt kampányát segítőknek táskából milliókat úgy, hogy el sem kellett számolni a pénzzel.

Az MSZP miskolci szervezete közleményében azt írta: a vállalkozó „részletes beismerő vallomással felérő” szavainak valóságtartalmát nem tudják ellenőrizni, ezért azt várják el a rendőrségtől, hogy azonnal indítson nyomozást az ügyben. Kriza Ákostól pedig azt várják, hogy ha az elhangzottak szerinte nem igazak, akkor rágalmazás miatt jelentse fel a vállalkozót, a nyomozás idejére pedig, amíg nem tisztázza magát, függessze fel polgármesteri tevékenységét – tették hozzá.

A Demokratikus Koalíció önkormányzati képviselője, Tompa Sándor hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „Kriza Ákos elárulta a miskolciakat, amikor hazugságokkal szerezte meg a polgármesteri széket”. A párt választási csalás gyanúja miatt feljelentést tesz, és „a demokratikus ellenzék egészével” rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi – áll a közleményben. Az ellenzéki politikus hozzátette: pártja azt szorgalmazza, hogy a fideszes városvezetés a rendkívüli közgyűlésen oszlassa fel magát. Ha ez nem történik meg, akkor „a teljes miskolci Fidesz is elárulja a miskolciakat” – fogalmazott.

Lakatos Miklós az Észak-Magyarországnak kijelentette, hogy nincs félnivalója. A nyíregyházi vállalkozó a borsodi napilapban hétfőn megjelent nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy amit a videóban elmondott, az „szóról szóra igaz”, a bizonyítékait pedig letétbe helyezte ügyvédjénél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.