Folytatják a miskolci nyomortelepek felszámolását

Kriza: A város nyomortelepeinek felszámolása az egyik legfontosabb várospolitikai ügy.

MNO
2016. 01. 26. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miskolcon folytatódik a nyomortelepek felszámolása – közölte Kriza Ákos (Fidesz–KDNP) polgármester az MTI-vel kedden, reagálva ezzel arra, hogy a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) kérelmei és panaszbeadványai alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős határozatában elutasította a miskolci önkormányzat felülvizsgálati kérelmét, amelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztaló döntése ellen nyújtott be. Szerinte a város nyomortelepeinek felszámolása az egyik legfontosabb várospolitikai ügy: „nincs még egy olyan közös elhatározásunk, mint ez, amelyet 35  ezer miskolci az aláírásával is hitelesített.”

A polgármester úgy fogalmazott: nem tud, és nem is akar ezzel a közös akarattal szembe menni. „Várospolitikai programunk, a miskolci nyomortelepek felszámolása folytatódni fog” – mondta. Szerinte ezt sem a bíróság, sem az EBH nem tiltotta meg.

Közölte: a Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését a számozott utcákkal kapcsolatban végrehajtják, kidolgozzák az intézkedési tervet a nyomortelepek felszámolásának további folytatására és közzé teszik a város honlapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság határozatát. „Tehát erre és nem többre köteleztek minket, amit mindezeken kívül a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda állít a bírósági döntésről, erős csúsztatás, amint a bíróságtól megérkezik a határozat, a Kúriához fordulunk felülvizsgálati kérelemmel – tette hozzá. Megjegyezte: a nyomortelepek felszámolása nem nemzetiségi vagy etnikai kérdés, „a miskolci nyomortelepek megszüntetése mindenekelőtt közegészségügyi, gyermekvédelmi és közbiztonsági ügy”.

Kriza Ákos azt is leszögezte, hogy továbbra sem fognak lakást adni „notórius nem fizetőknek”. „Továbbra sem fogunk lakást adni priuszos bűnözőknek és továbbra sem fogunk lakást adni azoknak, akik a közösségi együttélés normáit nem tudják betartani (...), minden lehetséges törvényes eszközt eddig is kihasználtam a bűnözés visszaszorítására, polgármesterként ezután is meg fogom akadályozni, hogy miskolci gyerekek középkori körülmények között nőjenek fel a belvárosban” – mondta.

Közleményében szólt arról is, hogy „tudomásul kell venni mindenkinek, hogy a szegénység nem egyenlő az igénytelenséggel, aki dolgozik, aki a környezetét rendben tartja, másokat nem zavarva, a törvényeket betartva él, aki megfelel a pályázati követelményeknek, mint eddig is, ezután is kaphat önkormányzati bérlakást. Ugyanis Miskolcon, mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznak.”

Tavaly a NEKI panaszai alapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság 500 ezer forintos bírságot szabott ki a miskolci önkormányzatra, mivel az úgynevezett telepfelszámolási programjukban hátrányosan megkülönböztették a számozott utcák lakóit, s úgy lakoltatták ki őket, hogy családok kerültek utcára vagy más méltatlan körülmények közé.

Ez azonban nem tetszett az önkormányzatnak, és fellebbezett: felülvizsgálatot és a határozat felfüggesztését kérte a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól, mondván, kevés időt kaptak akciócsomag kidolgozására az otthontalanná váltak méltó elhelyezéshez. Ám nem jártak sikerrel a Népszabadság szerint: a bíróság hétfőn nem találta megalapozottnak a miskolci önkormányzat érveit, és jogerősen helybenhagyta az EBH döntését. Így az önkormányzatnak a félmilliós bírság kifizetése mellett az akciótervet is kell kidolgoznia – igaz, határidő nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.