Hóman-ügy: pert indítanak az MTA ellen

„Mindenkinek vannak hibái, akkoriban egész Európa tele volt antiszemita politikusokkal.”

MNO
2016. 01. 25. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hóman Bálint, a Horthy-korszak kultuszminisztere akadémiai tagságának visszaállítása érdekében pert indít az MTA ellen Varga István ügyvéd, volt MDF-es és fideszes képviselő: keresetlevelét hétfőn nyújtja be a bírósághoz – tudta meg a Népszabadság. Az egyik leszármazott képviseletében Varga – aki egyébként 1994–2002 között az MDF, 2010–2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt – bírósági úton próbálja kikényszeríteni, hogy a Magyar Tudományos Akadémia posztumusz fogadja vissza tagjai sorába a szerinte törvénytelenül kizárt minisztert.

A Magyar Nemzet Hétvégi Magazinjának háromrészes vitasorozata Hóman Bálintról:

• Ujváry Gábor: Hómant még a népbíróság sem illette olyan súlyos vádakkal, mint mai bírálói
• Kovács M. Mária: Magyar-e a nagypapa?
• Ujváry Gábor: Hóman és az antiszemitizmus

Varga nem vitatja, hogy Hóman Bálint antiszemita nézeteket vallott, de mint mondta, „mindenkinek vannak hibái, akkoriban egész Európa tele volt antiszemita politikusokkal.” Mint Varga kifejtette: Hóman egyedüli regnáló politikusként tiltakozott a német megszállás ellen. Az ügyvéd még 2010-ben parlamenti interpellációban készült felhívni a figyelmet arra, hogy Hóman Bálint ügye még rendezetlen, felszólalását azonban az akkori igazságügyi miniszter, Navracsics Tibor Varga elmondása szerint „egyszerűen lehúzta a listáról”.

Orbán Viktornak bejelentette Varga, hogy perújítást szeretne kezdeményezni Hóman rehabilitációja érdekében, a miniszterelnök támogatta az ötletet. A perújítás sikerrel járt, a bíróság jogerősen felmentette Hóman Bálintot a háborús bűntett vádja alól. Hómant jogi értelemben teljes mértékig rehabilitálták, Varga szerint jelen esetben ez egyet jelent a politikai rehabilitációval, „már csak a tudományos van hátra”. A kormányfő és több fideszes politikus kezdetben lelkesen üdvözölte Hóman utólagos felmentését, aztán megváltozott a politikai széljárás: Orbán a parlamentben kollaboránsnak nevezte a volt kultuszminisztert – írja a Népszabadság. Varga tudomása szerint példátlan, hogy valaki perbe fogja az MTA-t, de nem látja elkerülhetőnek a bírósági eljárást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.