Jelentős változtatásokat javasol a PDSZ

Ugyanakkor üdvözölték a kerekasztal létrehozására irányuló kormányzati szándékot.

MNO
2016. 01. 26. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levélben szerepel: hazánk közoktatásának szereplői – szülők, diákok, pedagógusok, szakmai és érdekvédelmi szervezetek – folyamatosan jelzik, hogy a nemzeti köznevelési törvény által meghatározott közoktatási rendszer alapjaiban elhibázott, aminek megváltoztatása, újraépítése nem halogatható tovább.

Ennek lehet eszköze a köznevelési kerekasztal. A PDSZ úgy véli, annak érdekében, hogy valódi elmozdulás következhessen be elengedhetetlen, hogy minden közoktatásban érdekelt szervezet helyet kapjon a tárgyalóasztalnál. Az eddigi egyeztetési gyakorlat csődjét bizonyítja az eredményességi mutatók által jelzett mélyrepülés, és az ennek nyomán kibontakozott tiltakozás – olvasható a levélben.

A PDSZ a kerekasztal napirendjére azokat a pontokat javasolja, melyek rövid távon is eredményt hoznak. Ide sorolják a tankönyvválasztás szabadságának visszaállítását, a diákok terhelésének csökkentését, a pedagógusok kötött munkaidejének megszüntetését és a kötelező órák számának 22 tanítási órában történő rögzítését.

Természetesen megkerülhetetlen a strukturális átalakítások kérdése is – fűzik hozzá, hangsúlyozva: a felsorolt kérdések távolról sem fedik a problémák egészét.

A PDSZ azt kéri, hogy a lehető legrövidebb időn belül hívják össze a – teljes körű – köznevelési kerekasztalt – zárják a levelet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.