Kevés nő megy el méhnyakrákszűrésre

A szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben.

MTI
2016. 01. 25. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 hétfői műsorában, hogy ha kezdődött Európában a méhnyakrák-megelőzési hét, amely szombaton ér véget.

Járay Balázs elmondta, hogy Magyarországon a szűrendő nők mindössze húsz-harminc százalékát vizsgálják meg az állami ellátórendszerben, és becslések szerint a magánorvosoknál megjelentekkel együtt is csupán negyven-negyvenöt százalékos ez az arány. Holott a szűréstől akkor várható jelentős eredmény, ha a célcsoport hetven-nyolcvan százaléka részt vesz rajta – emelte ki.

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 évesnél fiatalabb nők körében. Magyarországon évente 450 nő hal meg e betegség következtében, ők főként fiatal, harmincas éveikben járó anyák. Az idejében felismert betegség ugyanakkor teljes mértékben gyógyítható, ezért fontos, hogy növekedjen a szűrési hajlandóság – hangsúlyozta Járay Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.