Kínos cigány saga

A budapesti kormányhivatal dönt az ORÖ ügyében.

Markotay Csaba
2016. 01. 23. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, a dél-amerikai filmsorozatok mintájára minden napra jut egy újabb fejezet az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül kialakult már-már komédiába illő háborúskodásból. Tegnap 10 órára hirdette meg a roma szervezet hétfői közgyűlésén vitatott módon megválasztott ideiglenes elnöke, hogy átveszi az ORÖ hivatalát. Az újságírók azonban hiába vártak a hatalomátvételre.

Balogh János csak másfél órával később jelent meg a Dohány utcai székházban, s rögtönzött sajtótájékoztatóján annyit mondott, elmarad az általa meghirdetett átadás-átvétel, várják a kormányhivatal álláspontját az ügyben. Szavaiból kiderült, a Farkas Flóriánnal szimpatizáló politikusok semmilyen hivatalos dokumentummal nem rendelkeznek arról, hogy a hétfői botrányos közgyűlésen született döntések törvényesek lennének.

Mint arról beszámoltunk, az ORÖ-ben hétfőn csaknem tettlegességig fajult a vita, amikor a szervezet rendkívüli közgyűlésén vitatott módon leváltották az önkormányzat kórházban fekvő elnökét. Hegedüs Istvánt infarktus gyanújával kezelik, ám ez a Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal szimpatizáló ellenzéket nem zavarta. Vele együtt leváltották a hivatalvezetőt is, Buri Edinát, aki egyébként több politikus kíséretében csütörtökön „visszafoglalta” hivatalát.

Az egyre kínosabb cigányügyben a végső szót a budapesti kormányhivatal mondhatja ki, ugyanis ez az állami szervezet látja el az ORÖ törvényességi felügyeletét. A hétfői közgyűlés határozatait egyébként az ideiglenes „elnök” szerint csütörtökön adták le, így várhatóan a jövő hét második felében dönthet azokról a hivatal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.