Közös sztájkba léphetnek a vasutasok

Úgy vélik, a reálkereseteknek növekednie kell 2016-ban.

MTI
2016. 01. 12. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete, a VDSzSz Szolidaritás, a Vasutasok Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Gépészek Szakszervezete és a Vasutasok Független Szakszervezeti Szövetsége közös közleménye szerint a vasutasok reálkeresetének növekednie kell 2016-ban.

Kiemelték: a vasutas szakszervezetek január 12-én tartott oldalegyeztetésükön akciótervet készítettek, amely szerint a szakszervezetek döntéshozó testületei határoznak a közös sztrájkban való részvételről.  
A munkavállalói oldal kezdeményezte a tulajdonos képviselőjének meghívását a következő, január 20-i tárgyalásra – tették hozzá.

Felidézték: a szakszervezetek 5 százalék alanyi jogú alapbérfejlesztést és 2,7 százalék differenciált bérfejlesztést, valamint középtávú megállapodás megkötését követelik, amely az egyes vasúti munkakörökben kialakult kritikus létszámhiány pótlását is elősegítené.

A szakszervezetek már az általuk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita második, január 5-i ülésén jelezték: ha a további tárgyalások is eredménytelenül zárulnak, minden jogszerű eszközt alkalmaznak majd annak érdekében, hogy az általuk követelt bérnövekedést, a munkakörülményeik és a foglalkoztatási biztonságuk javítását, továbbá a változó életkörülmények negatív hatásait mérséklő középtávú megállapodás aláírását elérjék – közölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.