Orgován Béla, a nagy művész

Papíron négy cég feje, de ezen csak keserűen nevetnek a helybeliek.

Tompos Ádám
2016. 01. 13. 16:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét öleb ugat torkaszakadtából egy kopott, pozdorjalemezekkel foltozott családi ház udvarán a Pest megyei Tápióság szélén. Az ingatlan tökéletesen beillik az utcaképbe, mégis, nem mindennapi épület ez. A falán két tábla áll: az egyik a Konimonika irányítástechnikai cégé, a másik az Onszid-Ma építőipari vállalaté. Mindkét cég feje az az Orgován Béla, aki tavaly márciusban tíz napra papíron átvette a Quaestor Pénzügyi Zrt. vezérigazgatói tisztségét Tarsoly Csabától. Múlt év szeptemberében aztán a szobafestő szakmával bíró és közmunkásként dolgozó férfi beszállt volna az informatikabizniszbe is: egy 17 milliós alaptőkéjű vállalat felét vette volna meg, a fennmaradó 50 százalék állítólag egy galgagyörki targoncásé lett volna. Legutóbb pedig Orgován egy újabb építőipari vállalat, a hárommilliós alaptőkéjű Enilontal Kft. fejeként és egyedüli tagjaként került be a hírekbe.

Utóbbi két vállalkozás cégére nem szerepel az egykori „Quaestor-vezér” portáján, de nem tudunk személyesen érdeklődni felőle erről: ottjártunkkor nem volt otthon. A feldúlt kutyák között lépkedő veje barátságosan, de határozottan közelít felénk. Egyedül akkor vigyorodik el, amikor azt kérdezi: tévétől, mi? De hiába törik meg a jég, minden próbálkozásunkra eltökélt fejcsóválás a válasz, hamar világossá válik, hogy nem szeretne semmilyen információt kiadni apósáról.

Nincs más hátra, a tápióságiakat kérdezzük Orgován Béla „céghálójáról”.

– Nagy művész a Béla, nagy életművész – jellemzi egy középkorú nő. A cégeiről nem hallott, csak a Quaestorról, és azt sem tudja, miből él a férfi, csak azt, hogy hogyan: tudomása szerint csendben, nyugodtan. A Vadvirág sörözőben is hasonló a helyzet.

– Ilyen pitiáner dolgokba is belefog a Béla? Komoly visszalépés ez neki! – kommentálja viccelődve az informatikai és építőipari cégekről szóló híreket a Laci bácsiként bemutatkozó férfi. Szerinte „ezek már nem tételek a Bélának, a Quaestorból biztos annyit szedett ki, amennyit akart”. Persze sietve hozzáteszi, hogy tippel csak, pontosan ő sem tudja, honnan van Orgovánnak pénze cégalapításra. Így van ezzel egy idősebb nő is, csak nevet, amikor soroljuk neki a cégneveket és az alaptőke millióit. Sommásan fogalmazza meg véleményét az ügyről: „Maradjunk annyiban, hogy a rendszer engedi ezt neki. Ha akarnák, elkapnák.”

Épp távoznánk, amikor egy ezüst Audi A6-os húz keresztül Tápióság közepén: feltűnő jelenség az omladozó vályogházak, lelakatolt vegyesboltok és bezárt kocsmák között. Orgován Béla érkezik, minden kétséget kizáróan. Újra bekopogunk hozzá, de most a lánya tagadja le a cégvezetőt. Biztos, ami a biztos, a hét öleb azért kiszalad az udvarra ugatni és vicsorítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.