Szerencsétlenkedő cigány politikusok

Számtalan, a roma szervezetet hátrányosan érintő ügyben továbbra sem tettek feljelentést.

Horváth Csaba László
2016. 01. 12. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha lapunk már tavaly szeptemberben beszámolt arról, hogy az ORÖ részvételével zajlott Híd a munka világába program regionális irodái konganak az ürességtől, s azokban semmilyen munkát nem végeznek a Farkas Flórián vezette Foglalkoztatási Szövetkezet munkatársai, a roma szervezet érthetetlen módon máig nem fordult a hatóságokhoz. Az ORÖ képviselői tegnap tartottak sajtótájékoztatót abban a budai székházban, ahova több mint egy év után tudtak bejutni, azután, hogy az ingatlanok kulcsait „csellel” vissza tudták szerezni a Farkashoz kötődő szövetkezettől. A szervezet ugyanis annak ellenére tartotta vissza önkényesen a patinás budai székház kulcsait, hogy az mindvégig a roma önkormányzat tulajdonában állt.

A fűtés nélküli ingatlanban Vajda László, Kovács István és Pongó Ignác ORÖ-képviselők tegnap lényegében nem tudtak választ adni arra, hogy miért nem fordultak a hatóságokhoz az ingatlan kulcsainak ügyében. Továbbá arra sem volt magyarázatuk, miért nem tettek feljelentést az üresen tátongó ingatlanok miatt, ahol már régóta a Foglalkoztatási Szövetkezetnek kellene munkalehetőséget szereznie a hátrányos helyzetű romák számára. A képviselők elmondták, az uniós program keretében összesen 2,1 milliárd forint ment el az ingatlanokra, azok berendezésire s egyebekre, ám a pontos számokat nem tudták megmondani. Annyi bizonyos, hogy a korábbi ORÖ-elnökhöz, Farkas Flóriánhoz kötődő szervezet irreális nagyságú összegeket költött el informatikára, bútorokra és személyi juttatásokra. Utóbbi tételek ügyében egyébként zajlik nyomozás, az adóhivatal február 24-ig hosszabbította meg az eljárás határidejét.

Az eredetileg csaknem ötmilliárd forintból zajlott uniós program tavaly július 31-én zárult le. A jelenleg miniszterelnöki biztosként tevékenykedő Farkas Flórián vezette szövetkezet ekkor jelentette be, hogy átveszi a stafétabotot a roma önkormányzattól. Közölte, hogy augusztustól megkezdi működését a „Híd a munka világába” Munkaerő-szervező Országos Foglalkoztatási Szövetkezet, amely több ezer hátrányos helyzetű, elsősorban roma családnak nyújthat kiszámítható és folyamatos munkalehetőséget. Mint a szervezet írta, az országos lefedettségű irodahálózat egységes munkaerő-piaci szolgáltatásokat kínál, és megteremti a régiók közötti átjárhatóságot. Kiemelte, hogy olyan kezdeményezés valósult meg, „amire még nem volt példa” Magyarországon, „a foglalkoztatási szövetkezet modelljében egyesül a társadalmi segítségnyújtás és az öngondoskodás lehetősége”.

Csakhogy kiderült, mindez nem volt igaz. A Magyar Nemzet ezt követően végigjárta azt az öt regionális irodát (eredetileg hetet terveztek – a szerk.), ahol a hangzatos bejelentés ellenére csupán személyzet nélküli, nem működő, üres irodákat találtunk a több száz millió forint elköltött uniós pénz után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.