Tarlós örül, hogy Orbánék így döntöttek

Habony Árpád megmutatta jótékony arcát: állítólag neki köszönhető a kibékülés.

MNO
2016. 01. 14. 20:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester nem cáfolta az Indexnek, hogy Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadó közvetített az ügyben, sőt, közölte, hogy Habony valóban pozitív, jószolgálati szerepet töltött be, amit köszön neki. Tarlós szerint a felek megfeszültek a vitában, és bár nem akart háborút, de nem engedett volna.

Az utóbbi napokban kicsúcsosodott a BKV finanszírozásával kapcsolatos vita. Tarlós István három napja töretlenül adta az interjúkat, melyekben kardinális pontként a támogatások redukálása ellen érvelt, és tarthatatlannak nevezte a veszteséges agglomerációs közlekedés finanszírozását. „Szégyellje magát, aki így bánik a szövetségesével” – mondta az Indexnek szerdán, reagálva arra, hogy Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatára a parlament úgy támogatta a BKV-t, hogy 20 milliárd forintot elvont a fővárostól. A Magyar Nemzet kérdésére még szerdán mondta (ami a csütörtöki számban jelent meg – a szerk.): ha nulla forint jutna Budapest fejlesztésére, elfelejthetjük az olimpiarendezést. Megjegyezte: mára leegyszerűsödött a kérdés az agglomerációs busz- és HÉV-járatok finanszírozására.

Akkor azt mondta: ha az állam nem az ő kérésére, hanem Orbán Viktor határozott ígéretére átveszi a finanszírozást, a többit a fővárosi önkormányzat már maga is megoldja. Úgy tűnik, a probléma megoldódott, melyet Lázár János a csütörtöki kormányinfón jelentett be, miszerint

„jó hangulatú tárgyalások voltak. A fővárosnak azt kell finanszíroznia, ami törvényben elő van írva számára. A Volán és a MÁV segítségével az állam átveszi az agglomerációs közlekedést, sőt a HÉV átvételére is készen áll az állam.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.