Vona: A kormány az emberek fölött állónak képzeli magát

A Jobbik három témában indít nemzeti konzultációt.

MTI
2016. 01. 30. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki pártvezető a budaörsi Budaparkban mintegy kétezer meghívott – országgyűlési és EP-képviselők, diplomaták, párttagok – előtt elmondott egyórás beszédében azt mondta: vannak olyan társadalmi és politikai feladatok, amelyeket az ellenzéknek kell elvégeznie, ha a kormány nem teszi, vagy szembemegy a felelősséggel. Ezek közé sorolta a társadalom szétszakítottságának, megosztottságának enyhítését, amelyhez hidak építésére szólította fel a résztvevőket. Értékelése szerint a Fidesz és az MSZP nem tud és nem is akar a megosztottság ellen tenni, mert az a két párt lételeme, a Jobbik viszont minden irányban megérti az emberek fájdalmát.

A második területként a pártelnök a politikai kultúra „vészes elaljasulását” jelölte meg, és Habony Árpádot, valamint G. Fodor Gábort nevezte a lefelé tartó spirál motorjainak. Hozzájuk képest „a meztelencsiga az gerinces állat, vagy mondjuk Machiavelli egy romantikus tinilány” – jegyezte meg, hozzátéve: attól tart, hogy ez a jelenség átszivárog a társadalomba. Fel kell mutatni egy nívót, amely alá nem szabad menni – jelentette ki.

A kormány az emberek fölött állónak képzeli magát – értékelt, felvetve: „Ez lenne a polgári Magyarország?”. Mint mondta, a Fidesz annyit harcolt a szocializmus ellen, hogy felépített egy másikat, amellyel szemben valódi néppártként kell megjelenni. Szólt arról is, hogy az emberi és közösségi szabadságot meg kell védeni a kormánytól, amely – szavai szerint – az alaptörvény módosításával a rendeleti kormányzást készíti elő.

Ha az ország védelme a tét, akkor a kormány megkapja a Jobbik támogatását, de „balekok sem vagyunk, látjuk, mire megy ki a játék” – fogalmazott, megjegyezve: az emberek a terrorizmustól és a Fidesz „hatalmi tébolyától” is félnek, s mindkettőtől meg kívánják védeni őket. Vona Gábor a harmadik területként a legsúlyosabb állapotban lévő ágazatok felkarolását, mozgósítását nevezte meg azok közül, ahol a Jobbik ellenzékből vállalná a kormányzás felelősségét. Ezek közé sorolta a korrupciót, az egészségügyet és az oktatást.

Bejelentette, hogy ezekről idén nemzeti konzultációt szeretnének, a civilek, a szakmai és az érdekképviseletek bevonásával. Értékelése szerint velük összefogva meghátrálásra lehet kényszeríteni a kormányt. Elmondta azt is, hogy hétfőtől ezen dolgoznak, személyesen készíti elő a konzultációt, és minden megyeszékhelyre ellátogat. A Jobbik elnöke a korrupció címszó alatt a vagyonnyilatkozatok, a mentelmi jog és az elévülés kérdésével foglalkozna, az oktatásban pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működését, a pedagógusok bérét és megbecsültségét, a gyermekek leterheltségét, a diplomás munkanélküliséget, a szakképzést, a szegregáció-integráció kérdését és az iskolai erőszakot jelölte meg problémás területként.

Az egészségügyről szólva az alulfinanszírozottságot tette szóvá és kifejtette: a háziorvosi rendszert „a szentlélek tartja egyben”, a mentőknél és kórházaknál hiányos a felszereltség, probléma a hálapénz és a várólisták, az egészséges fog mára luxuskérdés lett, és vissza kell szorítani a gyógyszerlobbit. A prevenció területén pedig a tömegsport szerepét emelte ki.

Vona Gábor beszédében kitért arra is: szerinte az Európai Unió beteg, a jelenlegi vezetői azonban életképes megoldások helyett a betegséget dicsőítik. Ők ostobák, aberráltak, bűnözők, vagy mindhárom igaz rájuk – jelentette ki, és célként fogalmazta meg egy erős, szolidáris, a nemzetek sokszínűségére épülő Európa felépítését. A hazai helyzetre vonatkozóan többször is a Jobbik kormányzókészségét hangsúlyozta, a baloldalt pedig unalmasnak minősítette, megjegyezve: „ha lelép, nem leszünk semmivel sem kevesebben”. Vona Gábor beszédét egy új, nemzeti színekből álló híd-logókat ábrázoló molinó előtt mondta el, a pulpituson pedig a „valódi néppárt” felirat szerepelt.

A rendezvényen többször megjelent a kivetítőn egy idézet Széchenyi Istvántól, miszerint „Tőlünk függ minden, csak akarjunk!”. Az évértékelőn Popély Gyula történész, az MTA nagydoktora vette át a Jobbik és pártalapítványa által életre hívott Pongrátz Gergely Érdemkeresztet Murányi Levente ’56-os szabadságharcostól, a párt korábbi alelnökétől. A történész rövid beszédében a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta. „Amellett, hogy szeretjük, tiszteljük és mindenekelőtt mindent megteszünk a mai magyar csonka hazáért, állandóan tudatosítanunk kell, hogy ennek a hazának vannak elcsatolt részei is, amelyek tudatunkban, múltunkban és remélhetőleg jövőnkben is egy egységes egészet alkotnak” – fogalmazott. A rendezvény az Ismerős Arcok koncertjével zárult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.