A magyar kormány nem akar minaretet Szigetváron

A török külügyminiszter keddi látogatásán ezt jelezték is Mevlüt Cavusoglunak.

MNO
2016. 02. 11. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írják, decemberben Sakir Fakili budapesti török nagykövet azzal jelentkezett be a város önkormányzatánál, hogy a Zrínyi Miklós-emlékév alkalmából újra felépítenék a csonka minaretet.

A szigetvári várban található épület három évszázada omlott le, és a magyar rekonstrukciós tervek szerint ebben az állapotban renoválták volna. A nagykövet véleménye szerint viszont így leginkább gyárkéményre emlékeztet, márpedig ez nem fog tetszeni az emlékév miatt érkező török vendégeknek – teszik hozzá.

Idén van az 1566-os szigetvári ostrom, illetve Zrínyi Miklós emlékéve, ennek alkalmából szeptember 7-ére nagyszabású nemzetközi találkozót hívtak össze. A szigetvári megemlékezésen már biztosan ott lesz Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Az Index értesülései szerint a törökök jelentős összeggel szálltak be a város környékének régészeti feltárásaiba, amely végül a türbe és az első török alapítású magyarországi település maradványainak megtalálását eredményezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.