A pedagógusok követeléseinek felére nem is reagáltak

Galló Istvánné szerint megkezdték a sztrájkkészültség felmérését.

MTI
2016. 02. 23. 15:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdekvédő kifejtette: tárgyalási és megállapodási pozícióban a kormánnyal a pedagógusok sztrájkbizottsága van, az általuk megfogalmazott 25 pont felöleli a köznevelés problémáit, mögé szakmai és civil szervezetek, valamint a Tanítanék mozgalom által képviselt 750 intézmény is felsorakozott.

Hozzátette: a sztrájkbizottság elindította a sztrájkkészültség felmérését, azonban még szó nincs arról, hogy meg is hirdette volna a munkabeszüntetést. A sztrájkbizottság határozott szándéka, hogy megállapodjon a kormánnyal a 25 pontos követelésükről, de a szaktárca által pénteken hozzájuk eljuttatott megállapodás-tervezet „nem ebbe az irányba mutat”. A szakszervezeti vezető közlése szerint a 25 pont közel felére nem reagáltak, és a másik fele sem konkrét irányokat tartalmaz, s igen távoli időpontokat jelöltek meg.

Jelezte: ezen a héten a 25 pontos követelésüket szintén megállapodás-tervezetbe öntik, ehhez a megyei szervezetektől bekérték a javaslatokat és egyeztetnek a sztrájkbizottság másik két szakszervezetével is.

Megjegyezte: a PSZ a köznevelési kerekasztal munkájában továbbra sem vesz részt, a sztrájkbizottság keretei között kívánnak tárgyalni. A kerekasztal munkacsoportjai szerinte a 25 pont kidolgozását segítik, de döntést nem hoznak, az irányt pedig „megszabják számukra”.

Kedden zajlott a második köznevelési kerekasztal, melyen Palkovics László oktatási államtitkár azt mondta: egy héten belül megoldás születhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) finanszírozási problémáira. De emellett a munkacsoportok is ismertették javaslataikat, többek között kitérve a tanárképzés egységesítésére és a kerettantervet érintő változásokra. A PSZ mellett az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is jelezte távolmaradását.

Február 13-ára tüntetést szerveztek a Kossuth térre a pedagógusok az oktatás siralmas helyzete miatt, melyen tudósítónk is ott volt. Ezután a KLIK a zuglói Teleki Blanka Gimnáziumban vizsgálatot rendelt el, melyet a Hír TV szerint egy szülő panaszára indíthattak. A TASZ jogvédő szervezet szerint erre pedig lehet is joga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.