Az SS-t dicsőítették, Vajnai bejelentést tett

A székesfehérvári rendezvényre egy Waffen SS-veteránt is meghívtak a nyilaskeresztes szervezetek. Novák Előd lemondta a részvételt.

2016. 02. 07. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyilaskeresztes szellemiségű szervezetek tartottak megemlékezést szombat délután Székesfehérváron – adta hírül a budapestbeacon.com. Az „Emlékezz a kitörés hőseire!” elnevezésű rendezvénnyel az 1945. február 11-én indult budai, a szovjet ostromgyűrű áttörését megcélzó német–magyar katonai kitörési kísérlet áldozatairól emlékeztek meg.

Szélsőjobboldali zenekarok is játszottak a rendezvényen, szentmisét is tartottak, no meg felszólalásokat is. Az egyiket Tyirityán Zsolt jegyezte, aki a náci időszak német hadseregét dicsőítette.

„Dicsőség a Waffen-SS-nek”

– hangzott a mondat.

Az elhangzottak miatt Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke állampolgári bejelentést tesz. Közleményét szerkesztőségünkbe is eljuttatta, melyben a következőket írja:

„Megítélésem szerint a rendezvényen használt jelképek és az elhangzott felszólalás együtt alkalmasak a Btk. 33. §-ban foglalt tényállás (nemzeti szocialista rendszerek bűneinek tagadása) megállapítására. A bűncselekményt azzal követték el, hogy a Waffen-SS emberiség elleni tetteit igazolni törekedtek a szovjetek (Vörös Hadsereg, »sátán képviselői«) elleni harc szükségességével, hiszen ezért dicsőítették a háborús bűncselekményeket elkövető katonai szervezetet. Kérem, hogy a megnevezett cselekmény társadalmi veszélyessége miatt bejelentésem alapján a lehető leggyorsabban járjanak el.”

A politikus ezért ismeretlen tettes ellen, a Btk. 33. §-ban megfogalmazott bűncselekmény gyanújával tett bejelentést.

Korábban Vajnai Attila is meglehetősen kellemetlen helyzetbe került, ugyanis még a Munkáspárt alelnökeként egy rendezvényen büszkén viselte a vörös csillagot ruháján. Tiltott önkényuralmi jelvény hordása miatt feljelentették, de ő az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, és meg is nyerte a pert Magyarországgal szemben.

A fenti rendezvényről egyébként sok mindent elmond, hogy a jobbikos Novák Előd is a meghívottak között volt, de lemondta részvételét. „Meglepve láttam a programot” – mondta az Index érdeklődésére. Minden bizonnyal arra célzott, hogy a szervezők egy SS-veteránt is meghívtak a megemlékezésre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.