Elmaradt fizetésemelés az egészségügyben

A vidéki kórházakban nyugdíj előtt áll a főorvosok többsége, miközben nincs megfelelő utánpótlás.

Kuslits Szonja
2016. 02. 13. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhíteni kell az információhiányt, éppen ezért a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) jelenleg is egy olyan listán dolgozik, amelyből kiderül: melyik kórházban, mennyi és milyen betölthető állás érhető el – közölte lapunkkal az MRSZ elnöke. Sipka Balázs arra a kérdésre, hogy jelenleg a rezidensek hány százaléka választja a nehézségek miatt inkább a külföldi intézményeket, úgy válaszolt: pontos adataik nincsenek, de úgy tűnik, hogy stagnál a pályaelhagyás és a külföldi munkavállalás is. – A fő probléma azonban, hogy ettől függetlenül néhány éven belül súlyos gondok lesznek a kiöregedés és az elhalálozás miatt. Vidéken a legtöbb főorvos a nyugdíjkorhatár közelében van, miközben nincs megfelelően képzett és gyakorlott utánpótlás. A fővárosban még létezik egy 35–50 év közötti középgeneráció, akik a karrierjük csúcsán vannak, de a vidéki kis kórházakban messze nem ilyen jó a helyzet. Van olyan intézmény, ahol összesen 2-3 idős főorvos és egy rezidens dolgozik, köztes generáció pedig egyáltalán nincs – vázolta a helyzetet az elnök.

A végül meghiúsult szakorvosi fizetésemeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nettó 270 ezer forintos alapfizetés ígérete rosszul volt kommunikálva. – Sok kolléga várta az emelést, de valójában csak azok kaphatták meg, akik 2015. szeptember 1-je után szakvizsgáztak, és pályáztak az ösztöndíjra, amellyel havi plusz 151 ezer forintot kaphatnak a normál fizetésük mellé. Még csak nem is alanyi jogon jár a pénz, a kormányzat kommunikációja és a tényleges intézkedés között van különbség. Sok kezdő szakorvos érdeklődve várta a fizetési papírját, és csalódottak voltak, hogy elmaradt a plusz béremelés – tudatta Sipka Balázs. A nemrégiben nagy port kavart ÁNTSZ-jelentéssel kapcsolatban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire felelnek meg az intézmények a minimumfeltételeknek, megjegyezte: egyértelmű, hogy a rendelkezésre álló humánerőforrás kevesebb, mint ami a jogszabályok szerint szükséges volna. – Az ország intézményeinek nagy részében kevesebb orvos jelentős túlmunkával látja el a betegeket, ha ebből indulunk ki, akkor a legtöbb területen hiány van a szakorvosokból – mondta Sipka Balázs.

Korábban több alkalommal is írtunk arról, hogy gyakran egyedül, szakorvosi felügyelet nélkül kell dolgoznia egy-egy rezidensnek az éjszakai vagy a hét végi ügyelet során, bár a kórházak hivatalosan ezt mindig tagadják. Sipka Balázs szerint nincs arra vonatkozó adat, hogy ez milyen gyakran fordul elő, éppen ezért nem bocsátkozna találgatásokba, de megerősítette, hogy előfordulnak ilyen esetek. A rezidensszövetség jelenleg épp egy olyan felmérésen dolgozik, amely azt mutatja be, hogy hol és milyen arányban fordulnak elő ilyen jellegű nehézségek. – A felmérés során más-más kórházakban dolgozó kollégákat keresünk meg, és elkérjük a nyilvános, elérhető adatokat az ügyeletekről. Azt nézzük, milyen gyakori, hogy nincs szakorvos a rezidensek mellett – mondta.

Azoknál a szakorvosjelölteknél, akik komoly orvoshiánnyal küzdő területet választanak, visszatartó erő lehet a tény, hogy magukra hagyva kell dolgozniuk. Jóval nagyobb felelősség hárul rájuk, illetve több túlmunka jut nekik. Sipka Balázs szerint a hiányszakmák esetében valós a túlmunka problémája, ugyanakkor éppen azért, mert kevés orvos dolgozik ezeken a területeken, nagyobb a kereslet, mint a kínálat, így jobb anyagi megbecsültség érhető el. – Rengeteg munkával lehet több pénzt keresni, de ehhez sok szabadidőt kell feláldozni. Aki más területeken is szeretne érvényesülni, több időt a családjával tölteni, azoknak ez az út kevésbé ideális – hangsúlyozta.

A kormánnyal való együttműködésről annyit árult el, hogy folyamatosan egyeztetnek az államtitkársággal, összeállítottak egy javaslatcsomagot, amivel a mostani hatodéves rezidensek legégetőbb problémáit orvosolnák. Példaként említi, nagyon komoly gond volt, hogy nem hirdették ki időben az ösztöndíjakat, sem a keretszámokat, így sokan nem tudták, hogy fél év múlva lesz-e állásuk. Visszaidézte, hogy tavaly hónapokat késett a Markusovszky-ösztöndíj is, ami elvileg éppen arra hivatott, hogy itthon tartsa a rezidenseket.

Pénteken Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár beszélt arról, hogy lezárult az idei rezidensösztöndíj-program, és mindenki meg fogja kapni az ösztöndíjat, aki formailag alkalmas pályázatot adott be. Az államtitkár Sipka Balázzsal közösen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, várhatóan 924-en fognak bekerülni a programba, ezzel együtt közel 3500 rezidens kap majd támogatást. Sipka Balázs szerint ez a lehetőség csak átmeneti megoldás, az alapbéremelés felé kellene elmozdulnia a rendszernek.

 

Aláírásgyűjtés

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) elnöke a Magyar Nemzetnek pénteken úgy nyilatkozott: a ReSzaSz küzd egy élhető, fenntartható, hálapénzmentes egészségügy kialakításáért, amelyben biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani.

Mint ismert, a ReSzaSz a héten jelentette be: aláírásgyűjtő kampányt indít azért, hogy az egészségügy nemzeti üggyé váljon. – A polgároknak tudniuk kell, hogy ez nemcsak egy bérharc, hanem a biztonságos betegellátásért folyó küzdelem. Bízunk benne, hogy ez az üzenet eljut hozzájuk – írta. Hangsúlyozta, hogy aki azt mondja, Magyarországon nem lehet sztrájkolni az egészségügyben, az hazudik, aki szerint holnaptól már lehet, az pedig nem ismeri a tényeket. – Ez egy hosszú folyamat is lehet, de elkezdjük, és mindent meg is teszünk azért, hogy a dolgozók élhessenek a munkabeszüntetés eszközével, ha szeretnének – szögezte le Dénes Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.