Handó: A bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke azt kéri, hogy tartsák tiszteletben a bírák függetlenségét.

MTI
2016. 02. 02. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Handó Tünde a közelmúltban komoly médiavisszhangot kiváltó bírósági ügyekkel kapcsolatban tartott keddi budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: azt kéri valamennyi hatalmi ág képviselőitől, hogy „tartsák tiszteletben a bírók függetlenségét, és bízzanak a bírói felelősségben”.

Kérdésre válaszolva közölte: a megjelent véleményekből csak arra tud következtetni, hogy nem eléggé érthető az ítélkezés és a bírósági eljárás menete. „Nem érthető teljesen az, hogy mit jelent a függetlenség és a bírói felelősség” – fűzte hozzá. A bíróságoknak és vezetőiknek oda kell figyelniük a véleményekre, meg kell próbálniuk a bíróságok működését érthetőbbé tenni – mondta Handó Tünde.

Az alaptörvény kimondja, hogy „a bírák függetlenek, és csak a törvénynek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók” – idézte fel. A bíróságok függetlensége nem önmagában álló érték. A bíróságok és a bírák sem „felelőtlenek”: az eljárási törvények bonyolult, egymásra épülő és egymást ellenőrző felülbírálati rendszert alakítottak ki. „Sok grádicsot kell megjárnia egy ügynek ahhoz, hogy végül is a jogerős döntés megszülethessen” – fogalmazott.

Handó Tünde azt mondta: az igazság mindig adott, de hogy erről mi derül ki a büntetőeljárás során, az valamennyi szereplőn múlik: a nyomozó hatóságokon, a nyomozást felügyelő és a vádat képviselő ügyészségen, a vádlott érdekeit képviselni köteles védőn, az első-, a másod- és ritkán a harmadfokú bíróságon és a Kúrián mint legfelső ítélkezési fórumon.

A bíró felelőssége tehát szakmai felelősség, ítélkezésében semmilyen vélemény nem befolyásolhatja őt. A bíróban nem lehet sem félelem, sem harag – fogalmazott Handó Tünde. Hozzátette: a bírókat nem befolyásolhatják a különféle vélemények, de a bíróságoknak, a bíróságok vezetőinek nagyon is oda kell figyelniük ezekre a hangokra. Arra kell figyelniük, hogy miként lehet érthetőbb a közvélemény számára egy bonyolult büntetőeljárás vagy egy több száz oldalon keresztül indokolt ítélet – hangsúlyozta.

Bízik abban – mondta –, a törvényhozás segít majd, hogy az ítélkezés és a bírósági működés sokkal érthetőbb és átláthatóbb legyen; abban is, hogy olyan eljárási kódexeket szövegeznek, amelyek mindenki elégedettségére szolgálnak majd, és hasznosítják a bírósági szervezet tapasztalatait is.

Handó Tünde arra a kérdésre, úgy gondolja-e, hogy Németh Szilárd fideszes politikus nyomást próbál gyakorolni a bíróságokra, azt válaszolta: „A bíróságokra nem lehet nyomást gyakorolni.”

Egy nemrég több száz bíró megkérdezésével végzett felmérésre hivatkozva közölte, hogy a bírák 97 százaléka „teljesen függetlennek” mondta magát. Kitért arra is, hogy egy másik felmérés szerint a járásbíróságok előtt lévő büntetőügyek felében korábban kellett volna szakértőt kirendelni, a törvényszéki ügyek esetében ez az arány 30 százalék. Minden egyes szereplőnek van dolga abban, hogy „sokkal megalapozottabb és hatékonyabb eljárásokat tudjunk felmutatni” – hangsúlyozta Handó Tünde.

Németh Szilárd szavaira visszatérve azt mondta, hogy sokakat elrettenthet és megijeszthet egy ilyen nyilatkozat, de ő maga az esélyt látja benne. Fontos dolog, hogy a közbeszédnek témája legyen az, mit jelent a bírói függetlenség és felelősség – fűzte hozzá.

A bírósági ítéletek érthetőségére vonatkozó kérdésre megjegyezte, nagyon úgy néz ki, hogy magyar sajátosság a több száz oldalas bírósági ítélet, és nem gondolja, hogy ez erény lenne.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „az emberek többségét joggal felháborító ítéletek” miatt a Fidesz vitát kezdeményez az Országgyűlés igazságügyi bizottságában az igazságszolgáltatásról. A politikus egyebek mellett a tíz halálos áldozattal járó vörösiszap-katasztrófa ügyében hozott felmentést és Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes enyhének tartott büntetését említette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.