Jöhet a népszavazás a kötelező betelepítési kvótáról

A hitelesítést kilencen támogatták.

MTI
2016. 02. 29. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány által az NVB-hez benyújtott és most hitelesített kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A hitelesítést kilencen támogatták, ellene szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A Jobbik közleményben azt írta: a beadandó népszavazási kérdés kapcsán azt \"erőltetik\", hogy az ne csak a kötelező kvótára, de annak minden \"mutációjára\" is vonatkozzon, s terjedjen ki a fenyegető visszatoloncolásokra is. Ha pedig a kormányzat valóban elszánt a migrációs fenyegetés visszaszorításában, akkor ne újabb migránsszállásokat építsen, hanem teljeskörűen zárja ki a hívatlan idegenek ide telepítését – közölték.

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője szerint az NVB határozata  összeegyeztethetetlen a magyar és uniós joggal, ezért felülvizsgálati kérelmet nyújt be a Kúriához, „rámutatva a kormány népszavazási kérdésének jogszerűtlenségére\". Közleményében hangsúlyozta, a népszavazási kérdés nem lett volna hitelesíthető, mivel nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről szól, szemben áll az uniós alapszerződésekkel és nem felel meg az egyértelműség követelményének.

A Magyar Liberális Párt (MLP) reagálásában az áll, hogy a Kúriához fordulnak a szerintük értelmetlen kvótareferendum miatt. A Liberálisok szerint a kérdés és így a népszavazás terve is többszörösen jogellenes, mivel az nem felel meg a római szerződés több szakaszának sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.