Korábban is belengette már Orbán a „titkos paktumot”

Tárgyalhattak a menekültek átvételéről, de állítólag önkéntes alapú lenne a relokáció.

RZ
2016. 02. 11. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányfő decemberben nagyon hasonló dolgokat mondott, mint amit most, a zártkörű lillafüredi frakcióülésen, vagyis ha az emlegetett „titkos” paktum életbe lép, „óriási nyomás lesz Magyarországon és a többi visegrádi tagállamon amiatt, hogy ezeket az embereket nemcsak behozni akarják Európába, hanem rögtön szét is osztani a tagállamok között kötelező erővel”. Most Lillafüreden Orbán arról is beszélt, hogy a paktumot már megkötötték, de egyelőre nem merték nyilvánosságra hozni.

Csakhogy – legalábbis most úgy tűnik – nem annyira titkos és ráadásul nem is kötelező érvényű megállapodásról van szó. Németország, Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Luxemburg, Hollandia és Svédország képviselői ugyanis valóban tárgyaltak a tavaly november végi, Európai Unió és Törökország közötti találkozó alkalmával arról, hogy az unió nagyjából négyszázezer törökországi menekültet venne át. Ugyanakkor az Independentnek nyilatkozó brüsszeli funkcionáriusok megerősítették azt is, hogy a menekültek átvétele önkéntes alapú, vagyis csak azokra az uniós országokra vonatkozik, amelyek hajlandóak részt venni benne. Ismert, Magyarország és a szintén a visegrádi négyekhez tartozó Csehország, Lengyelország és Szlovákia viszont ellenzi a migránsok uniós „osztogatását”, vagyis kétséges, hogy önként ajánlkoznának egy ilyen projektben történő részvételre.

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung a novemberi megállapodás után írt is róla, hogy a menekülteket befogadni kész országok a brüsszeli EU–Törökország-csúcstalálkozó előtt külön tanácskozást tartottak. A lap szerint a találkozót a német kancellár és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szervezte meg. November 29-én az unió és Törökország abban állapodott meg, hogy mintegy 3 milliárd euróért – valamint vízumkedvezményekért és országuk uniós csatlakozásának felgyorsításáért – cserébe a törökök segítenek határaikon belül feltartóztatni az akkor 2,5 milliós szíriai menekültkontingenst. A több százezer menekült átvételének ötlete elméletileg arra szolgált, hogy Törökország eközben segítsen megállítani a többi, milliós nagyságrendű menekültet.

A mostani frakcióülésen ugyanakkor Orbántól – sajtóértesülések szerint – az is elhangzott, hogy a német és a török kormány alkuja most érkezett el a végrehajtás fázisába, Törökország pedig elérkezettnek látja az időt, hogy ezt kikényszerítse – vagyis hogy a közeljövőben indulna el a több százezres menekülttömeg átvétele.

Hogy megtudjuk, tényleg így van-e, az MNO megkereste a budapesti német és török nagykövetséget, előbbi nem tudott tájékoztatást adni, míg utóbbitól cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.