Még egy pontatlan vagyonnyilatkozat

Győrffy elfelejtette bevallani évi ötvenmilliós bevételét.

2016. 02. 08. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papíron negyedannyit keres egy hónapban Győrffy Balázs fideszes képviselő, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, mint amennyi a több száz milliós hitelei törlesztéséhez kellene. A Blikk fölidézte: Győrffy még decemberben vásárolt 90 millió forintért állami földet hitelből, és korábbról volt egy 180 milliós bankhitele és tízmilliós tartozása magánszemélyeknek. Azonban képviselői fizetéséből és a vagyonbevallásában szereplő jövedelmeiből (kamarai juttatások, őstermelői bevételek, agrártámogatás) lehetetlen lenne törlesztenie a havi részleteket.

A lapnak Győrffy elmondta: a kölcsön jelentős részét a növekedési hitelprogram keretében vette fel, földvásárlásra. Ez azonban azt jelenti, hogy a kamarai elnök jogosulatlanul juthatott hozzá a rendkívül kedvező, 2,5 százalékos kamatú hitelhez, mivel az kizárólag kis- és közepes vállalkozásoknak jár, és csak beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra vagy EU-támogatás előfinanszírozására fordítható – földvásárlásra nem. Ráadásul a növekedési hitelt tíz éven belül vissza kell fizetni, így Győrffynek a lap számításai szerint havi hárommilliós jövedelme kellene hogy legyen, papíron viszont csak 1,4 millió a havi bevétele. Továbbá egy jegybanki rendelet szerint több mint ötmillió forintos nettó jövedelmet kellene igazolnia.

Minderre csak részben ad magyarázatot az RTL Klubnak adott korábbi nyilatkozata, miszerint a földvásárlásaihoz felvett hiteleket a 155 hektáros gazdaságának bevételeiből fizeti, amelyek egy évre vetítve elérhetik az 50 millió forintot. Ennek viszont az a szépséghibája, hogy ezt a bevételt nem tüntette föl a vagyonnyilatkozatában.

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke tegnapi közleményében jelezte: pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez, hogy kiderüljön, „csak” eltitkolt családi bevételek, vagy korrupcióból származó pénzek fedezik-e a hitel törlesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.