Salgótarján polgármestert választ

A Fidesz és a baloldal között dőlhet el a vasárnapi voksolás. A Jobbik aktivistái is figyelnek majd a választás tisztaságára.

MN
2016. 02. 27. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simon Tibor

Kétezer főre tervezett bográcsozást és autós felvonulást is tart a mai kampányhajrában Simon Tibor, aki a Fidesz–KDNP jelöltjeként indul a holnapi időközi választáson. Azt mondta, hogy nem foglalkozik a közvélemény-kutatásokkal, vagyis azzal, hogy fej fej mellett áll a baloldali jelölttel, inkább teszi a dolgát, és majd a választók eldöntik, hogy melyik irányt jelölik ki Salgótarjánnak.

– Arra kell ilyenkor gondolni, hogy kinek van a legnagyobb érdekérvényesítő képessége – válaszolta arra a kérdésünkre, hogy miért az „egyetlen megoldásként” népszerűsíti magát. Mint kifejtette, a város gazdasága nagyon gyenge, miközben a munkanélküliség nagyon magas, tehát „szükség van egy olyan érdekérvényesítésre, egy olyan lobbierőre, hogy a fejlesztési forrásokból minél többet be lehessen csatornázni Salgótarjánba”. – A jelöltek közül pedig nekem van a legszorosabb kapcsolatrendszerem a kormányzattal – mondta.

A kampányban már korábban is rendszeresen előkerült a jobboldalon az az érv, hogy a városnak csak akkor van jövője, ha jobboldali lesz a polgármester, mert ő tud pénzt szerezni a kormánytól. Erre nyíltan Kövér László, míg óvatosabban Lázár János is utalt. Simon Tibor viszont nem ért egyet azokkal a véleményekkel, amelyek szerint ez zsarolás lenne. – Az, hogy valaki képes párbeszédet folytatni, képes tárgyalni, képes a döntéshozóknál jó értelemben véve lobbizni a városáért, nem zsarolás – szögezte le.

Ha megválasztják, akkor Simon Tibor szerint a baloldali többségű képviselő-testület minden tagjával együtt fog tudni dolgozni. Biztos abban, hogy ha a város érdekében olyan döntéseket tudnak előterjeszteni, amelyek munkahelyteremtésről, a fiatalok ott tartásáról szólnak, a helyi emberek jólétét szolgáló tervezetek lesznek, akkor a képviselők többsége nem pártállás alapján fogja végezni a munkáját. Előhúzta a fideszes polgármesterjelölt azt a többször hangoztatott érvet is, hogy Salgótarján az egyetlen megyei jogú város, amelynek nincs elfogadott költségvetése. Sőt Fekete Zsolt alpolgármester (a baloldal jelöltje) törvénysértő módon még be sem terjesztette a büdzsét, hogy a választások előtt ne derüljön ki, milyen megszorításokra, leépítésekre készülnének. Szerinte egyébként a 2014-es vereség – ahol a jobboldali jelölt mindössze 50 szavazat különbséggel szorult a második helyre – „nem tartalom miatti vereség volt, inkább stílusbeli különbségek miatt döntöttek az emberek másként”. Ma azonban – kanyarodott vissza a fő gondolatmenethez – nem arról kell dönteni, hogy baloldal vagy jobboldal, hanem arról, hogy ki az a személy, aki a leginkább tudja érvényesíteni Salgótarján rövid, közép- és hosszú távú érdekeit.

Arról, hogy a kampány miért durvult el az utóbbi napokban, hiszen komoly fenyegetéseket is kapott, azzal válaszolt: az MSZP-nek létfontosságú a megosztás, és „program híján személyeskedő, lejárató kampányt folytat”. Szerinte ez volt az oka a durva kampánynak és a személye elleni támadásoknak.

Fekete Zsolt

Bármilyen döntés születik is holnap, az új polgármesternek egy baloldali többségű képviselő-testülettel kell dolgoznia – igyekezett már jó előre egyértelművé tenni a helyzetet az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Tarjáni Városlakó Egyesület jelöltje. Fekete Zsolt a saját esélyeit firtató kérdésre ugyanakkor azt is leszögezte, hogy „aki kilép a pályára, és megméreti magát, egyetlen eredménnyel lehet elégedett, mégpedig a győzelemmel”. Elmondása szerint tudja jól, hogy ha ő nyeri el a választók többségének bizalmát, akkor a képviselő-testület mellett a térség országgyűlési képviselőjével és a kormánnyal együttműködve érhet csak el igazán eredményt. – Kompromisszumra és együttműködésre törekszem minden párttal, mert Salgótarján jövője érdekében mindenki előtt egyetlen út lehet: az együttműködés – mondta.

Fekete Zsolt – aki jelenleg is a város alpolgármestere – az elmúlt hetekben azzal kampányolt, hogy „Megyünk tovább!”, véleménye szerint ugyanis a 2014 októbere óta eltelt bő egy év arra volt elég a szocialista városvezetésnek, hogy meghatározza az előző fideszes nyolc év után a problémákat, és megtervezze azokat a célokat, amelyekkel megindulhat a fejlődés. A korábbi időszakban ugyanis – amikor a fideszes Székyné Sztrémi Melinda volt a polgármester – az MSZP szerint elmaradtak azok a fejlesztések, amelyekkel munkahelyeket teremthettek volna, és amelyek a város bevételeit növelhetnék, a problémákat eddig kormányzati segítséggel oldották meg. Habár a kormányoldal az elmúlt időszakban rendre azt hangsúlyozta, hogy másfél milliárdos hiánya van a városnak, Fekete Zsolt azt sietett leszögezni, hogy nincs csődhelyzet. Ismét csak visszakanyarodott oda, hogy az ellátások megfelelő szinten tartásához összefogásra és mérsékelt politizálásra van szükség, hogy az együttműködéssel a várost fejlődési pályára lehessen állítani.

A politikusnál tegnap járt Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere, hogy támogatóiknak és a még bizonytalanoknak is bizonyítsák: egy baloldali polgármester is lehet sikeres. Ma már nem terveznek komolyabb kampányeseményt, csak a kitelepüléseiken próbálják majd a választási kedvet növelni, úgy tudják ugyanis, hogy Fekete Zsolt a kutatások szerint fej fej mellett áll a kormánypárti jelölttel. Arról nem kívánt jóslásokba bocsátkozni, hogy a választók döntését vajon befolyásolja-e az országos politika, jelesül, hogy a kormánypártok a menekültpolitikájukkal – a felmérések szerint – tovább növelték népszerűségüket. Inkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányellenes megmozdulások a városra is hatnak.

Fekete Zsolt szerint az időközi választás – úgy tűnt – a pártok országos központjainak is nagyon lényeges volt. – A kormánypárt minden erőt bevetett – mondta, hozzátéve azt is, hogy még a hazugságkampánytól sem riadt vissza. A szocialista jelölt felidézte, hogy több kampányban is részt vett már, de ez utóbbi miatt a mostani volt a „leginkább idegtépő”.

Hulitka István

Városszerte nagyjából hatvan jobbikos aktivista, a szavazókörökben pedig egy vagy két jobbikos delegált igyekszik majd arra figyelni, hogy történik-e valami gyanús a holnapi választáson – erre figyelmeztetett a párt polgármesterjelöltje. Hulitka István tegnap még Vona Gábor pártelnökkel kampányolt, mára és holnapra azonban már nem szerveztek semmilyen eseményt azon túl, hogy próbálnak ügyelni a választás tisztaságára.

Saját esélyei kapcsán nem volt egyértelműen bizakodó; habár a győzelemmel lenne a leginkább elégedett, már örülne annak is, ha húsz százalék körüli eredményt érne el. Amiatt különösebben nem aggódott, hogy a kutatások közül van, amelyik egy számjegyűre méri a támogatottságát, hiszen szerinte az emberek nem biztos, hogy valós pártpreferenciájukat mondják el a közvélemény-kutatóknak. Hulitka István szerint a szavazófülkében leginkább a helyi ügyek dominálnak majd az emberek döntésénél, nem pedig az országos politika, habár azt ő is elismerte, hogy a Fidesz menekültpolitikája „egyelőre bejött a kormánynak, és a Jobbikot lekörözte”.

– Bárhová mentem, tisztességgel fogadtak, a plakátjaimat sem bántották – idézte fel az elmúlt hetek eseményeit, bár szerinte a Fidesz és az MSZP személyeskedése méltatlan volt Salgótarjánhoz. Saját tapasztalatai kapcsán megjegyezte, hogy a lakossági fórumokon voltak, akik meglepődtek, hogy a Jobbiknak van programja a város fejlődési pályára állítására, ráadásul olyan ügyekben szeretne változást elérni, amelyek az ott élők mindennapjait érintik. – Salgótarjánban nagy szükség van a Jobbik elképzeléseire, és az emberek vevők rájuk – mondta, bár gyorsan hozzátette, hogy sokan még mindig félnek attól, hogy a Jobbikkal együtt mutatkozzanak.

A várost érintő tervei kapcsán Hulitka István többször is azt hangsúlyozta, hogy strukturális átalakításokat kell végezni azért, hogy az önkormányzat cégei ne legyenek veszteségesek, de persze más bevételi forrásokra is szükség van. Itt említette, hogy létre kellene hozni egy minivágóhidat, egy hűtőházat, illetve egy olyan acélszerkezet-gyártó üzemet, amellyel a város saját beruházásait meg tudja valósítani. Ezek a fejlesztések azért is szükségesek – érvelt az elképzelései mellett –, mert munkahelyet teremtenének. Hulitka István szerint nem a kormányzati injekció a megoldás, hiszen Salgótarjánt a „helyieknek kell kihúzniuk a bajból”, a kabinet beavatkozására szerinte ezután lenne szükség.

A jobbikos jelölt úgy látja, hogy ettől függetlenül a kormánnyal együtt tudna működni polgármesterként, hiszen ez törvényi kötelessége is. Azt sem tartotta problémának, hogy a képviselő-testületben jelentős baloldali fölény van, mert szerinte az ott ülők közül is vannak olyanok, akik – habár egyelőre szintén félnek – együttműködnének a város érdekében. – Salgótarjánnak nyolc éve volt arra, hogy a rossz helyzetből kiutat találjon, ez eddig mégsem történt meg – mondta.

Thürmer Gyula

– Mindig értünk el itt eredményt, itt gyökereink vannak, és az emberek jól fogadnak minket – magyarázta a Magyar Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula, hogy miért is bízik a sikerben annak ellenére, hogy a felmérések szerint néhány százaléknál jobb eredményt aligha fog elérni a holnapi választáson. Az optimista gondolatmenetet azzal folytatta: – Az utolsó pillanatig bízunk a sikerben, azután majd meglátjuk. A csatába is így szoktak menni.

Szerinte jó lenne, ha munkáspárti polgármestere lenne a városnak, ráadásul az ő győzelme jelentené az igazi fordulatot. – Sem a Fidesz, sem az MSZP nem terjeszt elő ugyanis olyan programot, amely megváltoztatná az itt élő emberek sorsát. Hagyják ezt a várost elhalni – mondta. Ennek alátámasztására azt az érvet húzta elő, hogy „ha valóban segíteni akartak volna, megtehették volna az elmúlt 26 évben, hiszen volt már mind a kettő hatalmon országosan is meg a városban is”. Szerinte mostanra Salgótarján olyan mélységekbe süllyedt, hogy ezt csak országos politikai szinten lehet megoldani. – Mi azzal adunk jelzést, hogy egy országos vezetőt indítunk – fejtette ki a pártelnök.

„Én szeretem az itt élőket, nagyon sok barátom van”, és az emberek várakozással néznek a voksolás elé. A Munkáspárt pedig erős Nógrád megyében és Salgótarjánban. A tervezett stratégiával kapcsolatban meglehetősen egyszerű érveléssel állt elő Thürmer Gyula. Ők ugyanis nem az MSZP és a Fidesz híveit akarják elvenni, hanem azt a körülbelül 60 százaléknyi embert akarják „megmozgatni”, megszólítani, akik a korábbi választásokon nem vettek részt.

Szerinte a helyben élőknek elsősorban munkára van szükségük, ezért belátható időn belül 8000-9000 munkahelyet kell teremteni. Szavai szerint nem kell megijedni a nagy számoktól, „elkezdenék a kicsikkel”. – Legyen először egy sertéshizlalda és egy vágóhíd, illetve egy városi tulajdonú útjavító vállalat. Ezek alkalmaznak néhány embert. Legyenek önkormányzati boltok is, ott is lesz pár alkalmazott. Ezek után pedig haladhatnak a nagyobbak felé – vázolta a Munkáspárt elképzeléseit.

Arra a jobboldalon gyakran hangoztatott felvetésre, hogy olyan ember kell a város élére, aki képes és tud tárgyalni a kormánnyal, Thürmer Gyula azzal válaszolt: – Ha megválasztanak polgármesternek, akkor elmegyek a miniszterelnök úrhoz, és nagy valószínűséggel meg tudjuk őt győzni, hogy nem szabad magára hagyni Salgótarjánt.

Szerinte a városban olyan óriási az elégedetlenség, olyan mélyen forronganak az érzelmek, hogy ezeket a problémákat kezelni kell. Azt is hozzátette: ami jó egy kormány tevékenységében, azt támogatni kell. – Ha a migrációs hullámot meg akarja a kormány állítani, mi támogatjuk. Ha államosítani akarja az iskolai rendszert, amivel egyetértünk, akkor támogatjuk. Ha munkahelyeket teremt, akkor ebben támogatjuk. Ha elvesz az emberektől, azt meg nem támogatjuk – fogalmazott a Munkáspárt vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.