Sok diák mondott nemet a jelenlegi oktatáspolitikára

Az érzés, mikor nem kell hajnali négykor kelni az iskola miatt, felbecsülhetetlen – írta egy fiatal.

MNO
2016. 02. 29. 14:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tízezrek csatlakoztak a Facebookon a Nem leszek suliban kezdeményezéshez. Az esemény szervezői arra buzdították a szülőket, hogy február 29-én ne engedjék iskolába gyermekeiket, tiltakozva ezzel a közoktatási rendszer viszontagságos állapota miatt. Elkerülve a problémákat felhívták a figyelmet, hogy három nap hiányzást igazolhat a szülő.

A közösségi oldalakat végigböngészve megállapítható, hogy rengetegen „éltek a lehetőséggel”. Az esemény Facebook-oldalára érkezett nagyjából ötszáz hozzászólásból kiderül: az ország különböző osztályaiban tanulók legalább fele (volt, hogy a teljes osztály) kihagyta a mai napot. „Az érzés, mikor nem kell hajnali négykor kelni az iskola miatt, felbecsülhetetlen” – írta egy fiatal.

Az Instagramon a nemleszeksuliba címke alatt számtalan képet töltöttek fel a fiatalok. Voltak, akik cukrászdában, uszodában töltötték a napot. Mások aludtak vagy éppen a fül-orr-gégészeten tették tiszteletüket.

Mint korábban a Hír TV helyszíni tudósítója beszámolt, Budapesten programokat szerveznek azoknak a diákoknak, akik távol maradtak az iskolától, hogy ne maradjanak el hétfőn sem az ismeretelsajátítással. Kaposváron mintegy száz szülő vonult utcára, a tévé információja szerint volt olyan iskola, ahol nem jelent meg diák.

Puskás Krisztina, a Nem leszek suliban nap szervezője pedig a csatornának úgy nyilatkozott, hogy elkezdik begyűjteni a szülők véleményét az oktatási rendszerről.

A 444.hu megkérdezte az állami iskolákat fenntartó Kliket, hogy tudják-e, hogy hány gyerek hiányzott ezen a hétfőn. A portálnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelezte: nem tudják, mert nem feladatuk, hogy a hiányzókat nyilvántartsák. A különleges helyzetre tekintettel sem kérték meg az iskolákat, hogy tegyenek jelentést a hétfői helyzetről.

Az LMP szerint a pedagógusok, a szülők és a diákok határozott kiállása hozhat érdemi javulást az oktatásban, a kormány ugyanis csak úgy tesz, mintha meghallgatná a problémákat, de érdemi lépésekre nem hajlandó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.