Szó sincs „bedarálásról”

Amerikai bábáskodás mellett hozták létre a 2. Különleges Rendeltetésű Ezredet.

Zord Gábor László
2016. 02. 04. 19:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két jogelőd alakulat, a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj és a 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj közös gyökereire emlékeztetett, hagyományainak továbbvitelét ígérte és az egyesülés kifejezést használta az új, 2. Különleges Rendeltetésű Ezred létrehozására az alakulat első bemutatóján a honvédelmi tárca.

A szolnoki helikopterbázison ma, Simicskó István honvédelmi miniszter jelenlétében megrendezett képességdemonstráción – melyen stílszerűen egy határincidenst imitáltak – a korábbi információkkal szemben egy kiegyensúlyozottabb átalakítás képét tárták a vendégek szeme elé, ami nem arról szól, hogy a globális terrorellenes háborúban amerikai bábáskodás mellett létrehozott különlegesek „bedarálják” a nemzeti gyorsreagálású erőket. Inkább arról, hogy

a két, eddig is egymás mellett működő alakulat sajátos képességeit egy szervezeten belül koncentrálják a hatékonyság fokozása érdekében.

Kérdésünkre mindazonáltal a vezérkari főnök egyértelművé tette: a kiképzés és feladatrendszer tekintetében az eddigieknek megfelelően a mostani erőfeszítés is teljes mértékben összhangban van az amerikai különleges műveleti erők elgondolásával, semmiféle eltérő irányt nem vennének attól, és meggyőződésük szerint a továbbiakban is számíthatnak az Egyesült Államok támogatására.

Benkő Tibor vezérezredes érdeklődésünkre közölte azt is, hogy a 2008-as afganisztáni misszió alkalmával, illetve a hazai határzár építésekor napjainkban megvalósuló közös munka nyomán a katonáknak „túl nagy meglepetést nem okozott” az átszervezés, és csak nagyon minimális, mintegy húsz fő azok száma, akik – zömében családi okok miatt – nem kívánják folytatni a szolgálatot az új alakulatban.

Sándor Tamás ezredes, az új, ezerkétszáz fős alakulat első parancsnoka – aki előzőleg a bercsényiseket vezette – szintén a kiegészítő jelleget, az egymástól való tanulást hangsúlyozta az átszervezés kapcsán. Alárendelt alakulatként a bázisként szolgáló két zászlóalj megőrzi nevét és hadrendi számát, s katonái továbbra is viselhetik hagyományos karjelzésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.