A hiányzó gyerekeket listázza a Klik?

Már felsőoktatási követeléseket is küldenek a kormánynak.

Hutter Marianna
2016. 03. 02. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt állította Facebook-oldalán tegnap: hírt kapott arról, hogy egy szekszárdi általános iskolában a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) bekérte azoknak a gyerekeknek a listáját, akik február 29-én nem voltak iskolában, és a napot a szülők igazolták nekik. Mint ismert, hétfőn a Nem leszek suliban mozgalom miatt nem engedték iskolába gyerekeiket a szülők országszerte, tiltakozásul az oktatási rendszer hibái ellen. Később a politikus azt is elárulta a Magyar Nemzet Online-nak, hogy a Garay János Általános Iskoláról van szó. Megkeresésünkre Hadházy Ákos úgy nyilatkozott: egy neve elhallgatását kérő pedagógus panaszkodott, hogy össze kell írnia azoknak a gyerekeknek a listáját, akik nem mentek iskolába, és nem voltak betegek. A politikus úgy véli, az ügynek „megfélemlítés-íze van”, de nem a tanároknak vagy a szülőknek kell félniük, hanem a rendszer működtetőinek. Hozzátette: ha minden iskolákban működnének az e-naplók, pontosan lehetne látni, kik hiányoztak. Az e-naplók valóban rögzítik a hiányzást és azt is, az igazolást a szülő vagy az orvos állította-e ki. Ezzel kapcsolatban több pedagógus szakértőt is megkérdezett lapunk, akik ellentmondásos információval szolgáltak arról, hogy a Klik láthatja-e az e-naplók adatait.

Az intézményfenntartó ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen adatot kért volna be a diákokról. Gerzsei Péter, a szekszárdi tankerület vezetője lapunknak azt írta: „a Klik nem kérte, és soha nem is fogja kérni az intézmények vezetőit, hogy küldjék el azoknak a diákoknak a nevét, akik február 29-én nem mentek vagy mentek iskolába”. Kérdésünkre – név nélküli létszámkimutatást se kértek-e a hiányzókról és a hiányzás okáról – szintén nemmel felelt. Az érintett iskola igazgatója lapunknak megerősítette a tankerületi vezető által megírtakat, és hozzátette: nem tartja szerencsésnek, ha egy politikus a saját céljai elérésére használ fel egy iskolát. A Magyar Nemzet forrásai szerint ugyanakkor az igazgató tegnap délután egyeztetésen vett részt a tankerületi igazgatóval. Szintén a diákok listázásáról számolt be a Demokratikus Koalíció politikusa. Földi Judit szerint egy székesfehérvári iskolában listázták azokat a diákokat, akik hétfőn otthon maradtak a Nem leszek suliban tiltakozás keretében. A Magyar Nemzet megkereste Pilz Olivért, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárát is, a Tanítanék Mozgalom egyik elindítóját, ám azt mondta, a sajtóhíreken kívül nem kapott információt arról, hogy a Klik adatokat kért volna. Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetőjét viszont értesítették ilyen esetről a dél-magyarországi régióból.

Eközben a Tanítanék Mozgalom azt kérte szerdai közleményében, mindenki vegyen részt a március 15-én tartandó tüntetésen „az oktatás szabadságáért”. A demonstráció a Hősök tere és az Andrássy út sarkáról indul, majd a tiltakozók a Kossuth térre mennek. Az eseményhez már 25 szervezet társult, köztük a Történelemtanárok Egylete és az Oktatói Hálózat is. Utóbbi szervezet egyébként tegnap csatlakozott a Civil Közoktatási Platformhoz, és ötpontos követelést fogalmazott meg a felsőoktatással kapcsolatban. Többek közt azt kérik, állítsák helyre az egyetemek autonómiáját a kancellár, illetve a konzisztóriumi rendszer megszüntetésével, és vonják vissza egyes szakok fizetőssé tételét. Eközben Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára arról beszélt a közmédiának tegnap reggel: az oktatás jelenlegi túlcentralizáltsága miatt távol kerültek a döntések az iskoláktól. Az államtitkár kitért arra is: szerencsésebb volna, ha az iskolák fenntartója és működtetője ugyanaz lenne, mert ez most vitákat szül a a fenntartó állam és a működtető önkormányzatok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.